Visi mēs esam dzirdējuši klasiskās un melodiskās Bēthovena vai, piemēram, Mocarta notis. Šķiet, ka kamermūzika ir kaut kas no pagātnes un tāls no mūsdienām. Tomēr tā nav – arī modernajā tehnoloģiju laikmetā ir lieliski komponisti, kuri sacer emocionālus un aizkustinošus mūzikas šedevrus.

Tieši tāpēc piedāvājam atlikt malā ierasto plejlistu ar simts reizes dzirdētām Teiloras Sviftas vai Coldplay dziesmām un iepazīties ar mūsdienu komponistiem, kuru mūzika liks pārskriet zosādai.

Romantiski, pozitīvi, skumji, relaksējoši:  mūzika neatstās vienaldzīgu un palīdzēs savākt kopā domas vai otrādi – atslābināt prātu.

 

Ludoviko Einaudi

(Ludovico Einaudi)

@LudovicoEinaud

Itāļu komponists un pianists darbojas minimālisma virzienā, bieži vien vēršas pie ambient un virtuozi apvieno klasisko mūziku ar citiem žanriem. Daudziem viņš ir zināms, pateicoties atmosfēriskām kompozīcijām, kas ir kļuvušas par filmu saundtrekiem, piemēram, skaņu celiņš filmai  “1+1”.

 

 

Makss Rihters

(Max Richter)

wikimedia

Vācu izcelsmes Lielbritānijas komponists. Vairāku mākslas un dokumentālo filmu skaņu celiņu autors. Bija atzīts par labāko kinokomponistu 2008. gadā. Kritiķu sirdis iekaroja ar pirmo albumu “Memoryhouse”.

 

Filips Glāss

(Philip Glass)

Amerikāņu komponists, kurš raksturo savus skaņdarbus kā “mūziku ar atkārtotām struktūrām”.

Glāss ir viena no strīdīgākajām mūsdienu klasiskās mūzikas personām, kuru paceļ virs mākoņiem un tad nežēlīgi kritizē. Viņš ir uzrakstījis skaņu celiņus vairāk nekā 50 kinolentēm, tādām kā “Fantastiskais četrinieks”, “Iluzionists”, “Trūmena šovs” un daudzām citām.

 

Meisons Beits

(Mason Bates)

dmagazine

Beitsu uzskata par vienu no mūsdienu klasiskās mūzikas visnovatoriskākajiem komponistiem un tas ir pelnīti – atliek tikai noklausīties amerikāņu mūziķa skaņdarbus.

Savos darbos Beits kombinē simfonisko un elektronisko deju mūziku, radot pilnīgi harmonisku un nedaudz agresīvu skaņu.

Sacerējis skaņdarbu kinofilmai “The Sea of Trees”.

 

Denijs Elfmans

(Danny  Elfman)

wikimedia

Amerikāņu komponists, Emmy un Grammy balvu ieguvējs, radījis mūziku vairākām kinofilmām, kā arī ir seriāla “Simpsoni” galvenās mūzikas tēmas autors.

 

Yiruma

yiruma.com

Korejiešu izcelsmes jaunā laika komponists raksta populāru klasisko mūziku, kas ir saprotama praktiski ikvienam melomānam.

Maigas un jutekliskas melodijas ļauj emocijām atpūsties un ievieš miera sajūtu klausītāju prātos.

 

Niko Mjūlijs

(Nico Muhly)

princetonuniversityconcerts

Amerikāņu komponists minimālists, kurš savā mūzikā turpina Filipa Glāsa tradīcijas.

Kinofilmu “Lasītājs” un “Nogalini savus mīļos”, kā arī pirmās pasaulē aromātiskās operas mūzikas autors.

Tiek uzskatīts par vienu no pašiem jaunākajiem komponistiem, kura muzikālo uzvedumu kā lielu veiksmi uztvēra uz Metropolitēnas operas skatuves.

 

Dobrinka Tabakova

@DobrinkaTabakov

 

Bulgāru komponiste, pašlaik strādā un dzīvo Lielbritānijā.

Viņas muzikālie darbi ir pārdomu pilni, bet skaņas vienlaicīgi šķiet gan pazīstamas, gan nedzirdētas. 2014. gadā bija nominēta Grammy balvai “Labākais klasiskais apkopojums”.

 

Hanss Cimmers

(Hans Zimmer)

sualci.com

Slavenais vācu kinokomponists, kurš radīja daudz satriecošu muzikālo pavadījumu vairākiem kases grāvējiem, to starpā “Gladiators”,”Pirmsākums”, “Pērlhārbora”, multfilma “Karalis lauva”, kā arī nesen iznākušam National Geographic televīzijas seriālam “Ģēnijs”.

Viņa balvu kolekcijā ir gan Oskars, gan Grammy, gan Zelta globuss.

 

Klasiskā mūzika nav mirusi un diez vai mirs, vienkārši tā ir kļuvusi nemanāmāka, bet cilvēku, kuri to rada ir ļoti daudz. Tā neprasa piesaistīt sev lieku uzmanību, taču vienmēr ir gatava sniegt mieru un emocionālu baudu.  Daudziem šķiet, ka to ir grūti izprast, taču nav nekā vienkāršāka…

 


 

Saistītās tēmas: KlasikaKomponistimūzika

youtube icon
Abonēt youtube