Projekta “Mangaļi ūdens dižvietas” ietvaros šonedēļ notiks tā atklāšanas ekspedīcijas “Diena ar ūdens dižvietām”, kuru laikā ikviens varēs apmeklēt Latvijas ūdens dižvietas, aģentūru LETA informēja minerālūdens “Mangaļi” pārstāvji.

Ekspedīciju laikā, kuras norisināsies sestdien, 20.maijā, ikvienam interesentam būs iespēja gidu pavadībā doties uz Vējiņu pazemes ezeriem Straupē, ar laivu nokļūt Sv.Meinarda salā Daugavas vidū Ikšķilē, apceļot Lubānu, kā arī labāk iepazīt Ventas rumbu un Alekšupītes ūdenskritumu vai Gauju pie Ērgļu klintīm.

Brauciens uz Sv.Meinarda salu notiks ar 50-vietīgu kuģīti un tā laikā būs iespējams klausīties stāstījumu par šo vietu. Braucieni paredzēti plkst.11, plkst.13 un plkst.15.

Ekspedīcijas laikā uz Vējiņu pazemes ezeriem ikviena pavadoņa vadībā būs iespēja dzirdēt par pazemes alu izcelsmi, un unikalitāti. Ekspedīcijas plānotas plkst.11, plkst.13 un plkst.15. Paredzētais ekskursiju ilgums ir viena līdz 1,5 stundas, kas ir atkarīgs no grupas lieluma. Vienlaikus Vējiņu pazemes ezeru teritorijā pie informācijas centra viesi tiks sagaidīti ar uz ugunskura vārītu zupu.

Tāpat sestdien gida pavadībā būs iespēja apskatīt Lubāna mitrāju un tā teritorijā vērot putnus. Vienas ekskursija ilgs aptuveni vienu vai pusotru stundu un tās plānotas plkst.11, plkst.13 un plkst.15. Vienlaikus mitrāja teritorijā varēs bezmaksas doties arī nelielā izbraucienā ar laivu pa Lubāna ezera neitrālo zonu.

Kuldīgā būs paredzēta Ventas Rumbas un Alekšupītes apskate, kuras laikā gida pavadībā būs iespējams klausīties teikas par to rašanos un stāstījumu par to apkārtni. Ekskursijas plānotas plkst.11, plkst.13 un plkst.15 un pulcēšanās tām paredzēta Kuldīgā, Baznīcas ielā 34. Ekskursijas laikā sākotnēji tiks apskatīts Alekšupītes ūdenskritums un tad ekskursanti dosies uz Ventas rumbu. Ekskursijas plānotais ilgums būs aptuveni viena vai pusotra stunda.

Tāpat paredzēta ekspedīcija, kuras laikā tiks apskatītas Ērgļu klintis. Ekskursijas laikā gida pavadībā būs iespēja izstaigāt Ērgļu klinšu pastaigu takas un varēs dzirdēt dažādus senus stāstus par Gaujas upi un tur mītošajiem augiem un putniem. Ekskursiju sākuma laiki paredzēti plkst.11, plkst.13.15 un plkst.15.30 un to vidējais ilgums būs aptuveni divas stundas.

Izmaiņām un aktuālākajai informācijai par katru no ekspedīcijām iespējams sekot “Mangaļi” sociālā tīkla “Facebook” lapā un interneta vietnē “mangalidizvietas.lv” sadaļā “Pasākumi”.

Kā ziņots, par godu valsts simtgadei izveidota Latvijas ūdens dižvietu karte.

Karte veidota kā nelieli stāsti, kas raksturo vietu. Tā ir iespēja uzzināt vairāk par Latvijas daudzajām upēm un ezeriem, tās dzīvniekiem un augiem, atklāt senos ūdens tirdzniecības ceļus, dalīties ar labākajām ūdens sporta un makšķerēšanas vietām, kā arī atpazīt ūdens vietas no grāmatām un filmām, piemēram, filmas “Ezera sonāte”, kas ir 1975.gada vasarā filmēta pie Zvirgzdu ezera.

“Mangaļi” karti veido kopā ar Latvijas iedzīvotājiem, ietverot stāstus par labākajām Latvijas ūdens dižvietām, kas saistītas ar Latvijas upēm, ezeriem, strautiem un avotiem. Vienlaikus karte būs arī palīgs Latvijas apceļošanai un iepazīšanai.

Kartē ūdens vietas var iepazīt pēc vairākām kategorijām un pašlaik tajā ir pievienotas 62 ūdens dižvietas, tomēr ikviens iedzīvotājs ir aicināts turpināt pievienot, viņaprāt, labākās vietas, jo projekta mērķis ir Latvijas simtgadei izveidot dāvanu – karti ar 100 vietām, ar kurām valsts iedzīvotāji lepojas.

Projekta iniciatore un “Mangaļi” pārstāve Līga Sakne norāda, ka Latvijā ir 2256 ezeri, kas ir lielāki par vienu hektāru, un vismaz 12 500 upes, kuru kopējais garums ir tikpat liels, cik zemeslodes ekvators.

“Latvijas lepnums ir tās ūdeņi – ezeri, upes, strauti un avoti. Tāpēc radās ideja dāvanai Latvijai 100 gadu dzimšanas dienā – izveidot tūrisma karti jeb dižceļvedi ar vismaz 100 Latvijas ūdens vietām. Tās būtu vietas ar savu stāstu, ar kurām lepojamies un kas raksturo Latviju, tās dabu un cilvēkus. Tās ir vietas, kuras ir vērts mums vairāk iepazīt un apceļot,” sacīja Sakne.

Latvijas ūdens dižvietu karti iespējams apskatīt mājaslapā “mangalidizvietas.lv”.


Saistītās tēmas: EkspedīcijaMangaļsalaŪdens diežvietas

youtube icon
Abonēt youtube