Arī svētdien saules ultravioletā (UV) radiācija Latvijā būs šim gada laikam neraksturīgi liela, tādēļ vēlams izvairīties no ilgstošas atrašanās saulē.

Kā ziņots, saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem piektdien, 26.maijā, UV radiācijas indeksa maksimālā vērtība Rucavā pakāpās līdz 7,8 punktiem, kas ir jauns maija rekords un daudz neatpaliek no absolūtā rekorda – pērnā gada 22.jūnijā reģistrētajiem 8,4 punktiem.

Augstā indeksa vērtība piektdien Rucavā lielā mērā bija saistīta ar lokāliem faktoriem – īpaši dzidru gaisu un atstarojumu no tuvējiem gubu mākoņiem. Sestdien UV indeksa maksimālā vērtība bija zemāka – 7,3 punkti – bet kopējais starojums bija lielāks nekā piektdien, jo sauli mazāk aizsedza mākoņi, un dienas vidū arī indeksa stundas vidējā vērtība pakāpās nedaudz virs septītā līmeņa.

Ozona daudzums stratosfērā virs Latvijas rietumu daļas sarucis līdz aptuveni 310 Dobsona vienībām, kas ir 15 procentu zem normas, liecina ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes dati. Virs Latvijas austrumu daļas ozona slānis ir mazliet biezāks.

Sagaidāms, ka no 1.jūnija, laikam kļūstot aukstākam, palielināsies ozona daudzums stratosfērā un līdz ar to nedaudz saruks UV starojuma intensitāte.

Dienās, kad ir augsta UV radiācija, jāizvairās no ilgstošas atrašanās saulē, īpaši četru piecu stundu periodā ap saules zenītu. Svētdien Rīgā zenīts ir plkst.13.20, tad saule sasniedz augstāko punktu debesīs.

Sauļošanās ilgumu var pagarināt, lietojot aizsargkrēmu. Bez aizsargkrēma vēlams sauļoties tikai no rīta un pievakarē. No UV stariem jāsargā arī acis, turklāt jāņem vērā, ka daudzas virsmas, it īpaši ūdens un gaišas smiltis, atstaro UV starus.


Attēls: unsplash

Saistītās tēmas: Radiācijaultraviolets

youtube icon
Abonēt youtube