Ultravioletās radiācijas indekss piektdien Rucavā pakāpās līdz 7,8 punktiem, un tik augsts rādījums maijā reģistrēts pirmo reizi kopš mērījumu sākšanas 2008.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Neparasti lielā ultravioletā starojuma intensitāte saistīta ar plānu ozona slāni, dzidru gaisu un atstarojumu no gubu mākoņiem.

Iepriekšējais maija rekords bija 7,3 punkti pagājušā gada 26.maijā. Šāda ultravioletās radiācijas indeksa vērtība raksturīga periodam ap vasaras saulgriežiem, kad saule spīd visspožāk.

Pērnā gada 22.jūnijā tika reģistrēts absolūtais rekords – 8,4 punkti. Ultravioletā starojuma mērījumus valsts veic tikai vienā vietā – Rucavā.

No plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties saulē. Saulainā laikā dodoties ārā, vēlams valkāt galvassegu, saulesbrilles un aizsargājošu gaišas krāsas apģērbu vai lietot aizsargkrēmu. Aizsardzībai var izmantot arī lietussargu vai saulessargu.

Kā ziņots, ultravioletais starojums ir viens no galvenajiem ādas audzēju iemesliem. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2015.gadā melanoma diagnosticēta rekordlielam iedzīvotāju skaitam – 224 cilvēkiem, 85 cilvēki mira no šī audzēja, bet vairāk nekā 1500 iedzīvotājiem reģistrētas citas ādas vēža formas, ierindojot ādas vēzi pirmajā vietā starp visiem onkoloģisko slimību veidiem.

Foto: iStock

Saistītās tēmas: RucavaUltravioletās radiācijas indekss

youtube icon
Abonēt youtube