Šodien no plkst.11 līdz 19 Vecrīgā, Kaļķu ielā 15, laukumā blakus viesnīcai “Hotel Roma”, iedzīvotāji varēs veikt ādas veselības pārbaudes, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāve Kristīne Toma.

Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja bez maksas pārbaudīt savus ādas veidojumus, veikt to dermatoskopisko izmeklēšanu, kā arī saņemt Rīgas dermatoloģisko klīniku speciālistu konsultācijas un praktiskus padomus par saules aizsarglīdzekļu lietošanu.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls skaidro, ka viens no galvenajiem ādas audzēju iemesliem ir cilvēka dzīves laikā uzkrātais ultravioletais starojums gan no atklātiem saules stariem, gan solārijiem. “Būtiski riska faktori ir arī gaišās ādas fototips, kāds ir izplatīts Latvijas platuma grādos, liels ādas veidojumu skaits un iedzimtība. Lai gan melanoma ir agresīvākais no ādas vēža veidiem, tā ir veiksmīgi ārstējama, ja tiek atklāta agrīnā stadijā. Tāpēc ir īpaši svarīgi regulāri pārbaudīt savus ādas veidojumus un veikt profilaktiskus pasākumus aktīvai un pasīvai saules aizsardzībai,” pauda Karls.

Savukārt Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas onkoloģe-ķīmijterapeite Ārija Brīze atzīmē, ka atšķirībā no daudzām citām onkoloģiskajām saslimšanām melanomai ir raksturīgi, ka ar to slimo cilvēki visos vecuma posmos, tostarp arī daudzi gados jauni cilvēki. “Ikvienam, kurš pamana kādas aizdomīgas izmaiņas ādas veidojumos, ieteicams nekavējoties konsultēties ar ārstu, nevis nogaidīt, vai sekos vēl kādas izmaiņas,” uzsvēra Brīze.

Pēc biedrībā paustā, maijs ir melanomas informatīvais mēnesis visā pasaulē, un tā ietvaros veselības aprūpes speciālisti aicina iedzīvotājus pievērst pastiprinātu uzmanību aizdomīgiem ādas veidojumiem un pārbaudīt ādas veselību.

Latvijā Eiromelanomas mēneša akcija pirmo reizi norisinājās pirms desmit gadiem, veltot vienu dienu iedzīvotāju ādas stāvokļa novērtēšanai. Aizvadītās desmitgades laikā ādas veidojumi pārbaudīti aptuveni 13 000 Latvijas iedzīvotāju. Šogad biedrība “Dermatologi pret ādas vēzi” īstenoja melanomas piesardzības mēnesi ar dažādām aktivitātēm gan iedzīvotājiem, gan nozares speciālistiem.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2015.gadā melanoma diagnosticēta rekordlielam iedzīvotāju skaitam – 224 cilvēkiem, 85 cilvēki mira no šī audzēja, bet vairāk nekā 1500 iedzīvotājiem reģistrētas citas ādas vēža formas, ierindojot ādas vēzi pirmajā vietā starp visiem onkoloģisko slimību veidiem.

Foto: iStock

youtube icon
Abonēt youtube