Paskatoties āra pa logu ir skaidrs, ka daba beidzot ir modusies un beidzot mums ir iespēja mieloties ar tās veltēm. Dažādas zālītes, zaļumi un garšvielas… tik daudz visa kā, bet kā neapjukt šajā velšu pārbagātībā? Kā zināt, ka tas, ko šobrīd apēdam, mums sniedz to vislabāko? 

Šoreiz īsi un konkrēti par to, kas šobrīd atrodams mums apkārt un to, cik daudz laba tas mums dod!

Baziliks – dēvēts par garšaugu karali
Svaigu sulu lieto slikti dzīstošu brūču ārstēšanai. Attīra asinis un zarnu traktu. Palielina darba spējas, tonizē nervu sistēmu.

Piparmētras
Mazina kakla sāpes. Nomierina nervus un aktivizē smadzeņu darbību. Lieto pret sliktas dūšas, vemšanas un vēdera sāpēm, kā arī uzlabo asinsriti. Piemīt dezinficējošas īpašības.

Dilles
Pretiekaisuma, antispazmatiskas, asinsspiedienu pazeminošas, urīndzenošas un sirdsdarbību uzlabojošas īpašības. Veicina apetīti, normalizē vielmaiņu, uzlabo gremošanas sistēmu. Palīdz pret spēcīgām žagām.

Pētersīļi – tikai ar mēru
Kontrolē holesterīna līmeni asinīs un var aizsargāt no brīvo radikāļu izraisītām saslimšanām un pat vēža. Kontrolē sirdsdarbību un asinsspiedienu.

Kressalāti
Viegls urīndzenošs līdzeklis. Daudz C vitamīna.

Spināti
Lieliski pret pavasara nogurumu. Lietojami, ja ir mazasinība un avitaminoze. Uzlabo redzi un uzskatāmi par izcilu dzelzs avotu.

Salvija
Lieto pret svīšanu, kuņģa un zarnu iekaisumu, gāzu uzkrāšanos, caurejas, aknu, žultspūšļa un nieru iekaisumu ārstēšanai, paralītiskās roku trīces un klepus gadījumos, normalizē dzimumdziedzeru funkciju.

Timiāns
Sirds veselībai, pretmikrobu un antibakteriālas īpašības. Veicina pareizu kaulu attīstīšanos, mazina anēmiju. Uzlabo redzi.

Nātres
Atvieglo muskuļu un locītavu sāpes. Ārstē aknu, zarnu iekaisumus, kā arī diabētu un paaugstinātu potenci vīriešiem. Mazina matu izkrišanu.

Koriandrs (kindza)
Lieliski noder svara samazināšanai, gremošanas sistēmas ārstēšanai un noguruma mazināšanai.

Rukola
Izcili tievētājiem. Stiprina asinsvadu sieniņas, normalizē holesterīnu, mazina sirds slimības. Labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, nostiprina nervu sistēmu. Mazina onkoloģisko slimību risku.

Foto: iStock

Saistītās tēmas: garšaugipavasara zaļumiveselība

youtube icon
Abonēt youtube