Zviedru zinātnieki ir noskaidrojuši, ka pietiekams miega daudzums ir noderīgs ne tikai veselībai, bet arī skaistumam. Tie cilvēki, kuri nevelta pietiekami daudz laika miegam, esot mazāk pievilcīgi par citiem, tāpēc cilvēki instinktīvi izvairās no kontakta ar tiem.

Maisiņi zem acīm un nokarājušies plakstiņi noved pie tā, ka cilvēki vairāk izvairīsies no kontakta ar jums, kā saka zviedru zinātnieki.

Eksperiments

Eksperimentā tika iesaistīti 25 abu dzimumu studenti. Brīvprātīgie tika aizsūtīti mājās ar speciālu ierīci, kas mēra visas cilvēka ķermeņa kustības, lai noteiktu, vai šie cilvēki tiešām negulēja tad, kad to pieprasīja eksperimenta nosacījumi.

Pirmkārt tika norādīts, ka divas naktis pēc kārtas ir nepieciešams kārtīgi izgulēties. Nedēļu vēlāk brīvprātīgajiem tika uzdots negulēt ilgāk par četrām stundām divas dienas pēc kārtas. Nākamajā rītā pētnieki uzņēma fotogrāfijas ar brīvprātīgajiem studentiem.

Pēc tam zinātnieki fotogrāfijas parādīja 122 Stokholmas iedzīvotāiem, kuri nepazīst studentus un lūdza tiem noteikt, cik pievilcīgi šie cilvēki viņiem šķiet. Tāpat arī zinātnieki cilvēkiem jautāja: “Vai jūs vēlētos satikties ar šo cilvēku fotogrāfijā?”

Intervējamie negaidīti viegli noteica, kurš no brīvprātīgajiem ir vairāk noguris par citiem dalībniekiem. Turklāt, tika konstatēts, ka, jo mazāk studenti bija gulējuši, jo mazāk pievilcīgi tie šķita no ārpuses.

Aptaujas dalībnieki apšaubīja, ka vēlētos satikt cilvēkus, kuri pietiekami labi nav gulējuši. Tāpat viņi šaubījās par to, vai studenti attēlos šķiet veseli.

Bēgšana no kontakta”

Karolinska institūta pētnieki Stokholmā sacīja, ka šādas preferences ir loģiskas no evolūcijas viedokļa.

“Neveselīga paskata sejas, neatkarīgi no tā, vai tas ir miega trūkuma vai kāda cita iemesla dēļ, atmodina citos instinktu, kas liek cilvēkiem izvairīties no kontakta,” tika sacīts institūta ziņojumā.

Tomēr pētniecības komandas vadītāja Tīna Sundelina aicināja nepārspīlēt: “Lielākajai daļai cilvēku nav nekādu problēmu, ja laiku pa laikam viņi kārtīgi neizguļas.”


Avots: BBC

Saistītās tēmas: EksperimentskomunikācijamiegsveselībaZinātnieki

youtube icon
Abonēt youtube