Ik pa laikam nekustamo īpašumu ūtrupē nonāk dažādas pašmāju vēsturiskas celtnes un  vietas. Tiesa, lielākoties tirgotās muižas un pilis ir nolaistā stāvoklī un atbilst vārdam grausts. Taču nu pārdošanai izlikta viena no pašmāju dzīvīgākajām vēstures celtnēm – Krimuldas pils, kura ir slavena ar savu rehabilitācijas centru.

Nekustamo īpašumu tirgus ir sašūpojies un bailēs par milzīgo nekustamā īpašuma nodokli aizvien biežāk ūtrupē jeb īpašumu tirgū nonāk iespaidīgas jaunbūves un vēsturiski greznas ēkas. Aprīļa sākumā vienā no pašmāju lielākajiem nekustamo īpašumu dīleru mājas lapām parādījās arī sludinājums par Krimuldas pils pārdošanu. Sludinājuma aprakstā minēts, ka tā aizvien ir tūrismam saistošs objekts un Krimuldas pilī turpina darboties arī izslavētais rehabilitācijas centrs. Tālāk seko ļoti garais apraksts par visu, kas pilī notiek un var notikt. Taču galvenais ir arī norādīta konkrēta naudas summa, cik izmaksātu šādas vēsturiski zīmīgas ēkas iegāde. Kā minēts sludinājumā – Krimuldas pils īpašuma cena ir tieši 6 miljoni eiro.
Krimuldas muižas vēsture ir diezgan neskaidra, bet raiba. Precīzs Krimuldas muižas celšanas gads nav zināms, taču vairums pētnieku Krimuldas pils celšanu datē ap 1848. gadu. Pils celta vecās kungu mājas vietā, Gaujas senlejas malā, un, lai arī Krimuldas pils projekta autors joprojām nav zināms, šī celtne ir viens no spilgtākajiem klasicisma villu arhitektūras piemēriem Latvijā. Ap 1893. gadu Krimuldas muiža piedzīvoja nopietnas izmaiņas Paula Līvena vadībā. Tika nopietni pārbūvēta Krimuldas pils, lai paplašinātu ēku un nodrošinātu ar pietiekamu dzīves telpu lielo Līvenu ģimeni. Pārbūves gaitā pils abos galos tika papildināta ar simetriskām  piebūvēm un no nelielas vasarnīcas tipa villas pārtapa pietiekami plašā muižas dzīvojamā ēkā. Līdzīgi kā zem vecās pils daļas arī zem jaunajām piebūvēm tika izbūvēti pagrabi, daļā no kuru telpām pils dienvidrietumu galā ierīkota pils virtuve.

Krimuldas muiža ir Latvijas Piļu un muižu asociācijas biedre. Krimuldas muiža atrodas Gaujas senlejas malā, Siguldas pilsētas labā krasta daļā (Krimuldā), netālu no tūristu iecienītās Gūtmaņalas, kā arī Siguldas un Turaidas pilīm. Netālu no muižas pils atrodas Krimuldas viduslaiku pils drupas.

Uzziņai:
Galvenās ēka raksturojums – kopējā platība 2735 kvadrātmetri, 3 stāvi, pagrabs, novērojumu terase. Ēka tika nodota ekspluatācijā 1850. gadā. Pils ir labā stāvoklī, daļēji atjaunota.
Visas komunikācijas, kanalizācija, centrālā apkure, elektrība, ūdens, darbojas lifts.
Dzīvojamās ēkas, noliktavas, vasarnīcas mājas, katlu telpa, ūdenstornis, vasaras kafejnīca, artēziskie urbumi. Visā īpašumā ir 17 arhitektoniskas ēkas un 53 ha zemes.

Foto: publicitātes foto

Saistītās tēmas: Krimuldas pils

youtube icon
Abonēt youtube