Lietuva plāno nākamgad atvērt vēstniecību kādā no Persijas līča valstīm, visticamāk Apvienotajos Arābu Emirātos.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs ziņu aģentūrai BNS sacīja, ka vēstniecība šajā reģionā galvenokārt strādātu biznesa vajadzībām. “Galvenokārt runa ir par biznesa vajadzībām. Turp dodas uzņēmējdarbības misijas, tur ir arī lietišķās intereses,” paskaidroja ministrs.

“Pastāvīga klātbūtne būtu izdevīga. Visiem kontaktiem jābūt pastāvīgiem, nevis tikai jādodas uz turieni reizi sešos mēnešos,” piebilda ministrs.

Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Lietuvai nākamgad ir jāizveido misija kādā Persijas līča valstī. “Šis lēmums mums ir jārealizē,” viņš sacīja valdības sēdē.

Anonīmi avoti dažādās institūcijās BNS apstiprināja, ka visreālākais variants būtu atvērt Lietuvas vēstniecību Apvienotajos Arābu Emirātos, kas ir reģiona otra lielākā ekonomika aiz Saūda Arābijas.

Persijas līča valstis ir apvienotas kopīgā tirdzniecības blokā – Persijas līča arābu valstu sadarbības padomē. Lietuvas uzņēmēji norādījuši, ka eksporta iespējas uz Persijas līča valstīm interesētu piena un gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kā arī farmācijas uzņēmumiem.

Lietuvas Rūpnieku konfederācijas izpilddirektore Giedre Švediene sarunā ar BNS norādīja, ka “neskatoties uz zināmu Persijas līča valstu specifiku, uzņēmējus interesē šis tirgus”. Vienlaikus viņa uzsvēra diplomātiskā atbalsts nozīmi jaunu tirgu iekarošanā, jo “bez atbalsta ir neiespējami eksportēt uz citām valstīm. Pārstāvniecība Apvienotajos Arābu Emirātos – Lietuvas izlūktirgū” – šo jautājumu var atrisināt”.

“Uzņēmēji neko nevar izdarīt bez amatpersonām vai vēstniecībām. Tam nepieciešams pasākumu komplekss, sākot ar vēstniecību tīklu vai īpašu atašeju iecelšanu,” piebilda Lietuvas Rūpnieku konfederācijas izpilddirektore.

Švediene teica, ka Lietuvas eksportētājiem ir jāatrod lieli tirgi pēc tam, kad 2014.gadā Krievija noteica pārtikas produktu embargo.

Saistītās tēmas: Lietuvapersijas līcisvēstniecība

youtube icon
Abonēt youtube