Pastāv risks, ka ASV prezidenta Donalda Trampa neaizsargāto mobilo tālruni, kuru viņš izmanto sarunām ar ārvalstu līderiem, iespējams noklausīties un inficēt ar ļaunatūrām, bažījas mobilo sakaru drošības eksperti.

Tramps sava mobilā telefona numuru iedevis vairākiem ārvalstu līderiem, mudinot zvanīt viņam tiešā ceļā, apejot diplomātiskās komunikācijas kanālus.

Šāda pieeja radījusi bažas par ASV galvenā virspavēlnieka sakaru drošību. Mūsdienu kiberspiegošanas pasaulē šādi soļi ir ne tikai neierasti, bet arī bīstami, brīdina speciālisti.

Mobilā tālruņa signāli tuvākajiem sakaru torņiem var atklāt precīzu atrašanās vietu. Arī paši mobilo sakaru tīkli nav droši. Zinot kāda cilvēka tālruņa numuru, ir viegli inficēt tālruni ar ļaunatūru.

“Hilarijas Klintones e-pasta serveris bija kā Fortnoksa, salīdzinot ar Trampu, kurš nēsā sev līdz parastu mobilo telefonu,” skaidroja Obamas administrācijas tehnoloģiju nozares priekšnieka vietnieks Endrū Maklahlins. “Tik liela ir ievainojamība.”

Tramps mudinājis Kanādas un Meksikas līderus zvanīt tieši uz viņa mobilo tālruni, zināja teikt vairākas bijušās un esošās ASV amatpersonas, kas ir pazīstamas ar šo jautājumu.

Arī Tramps un Francijas prezidents Emanuels Makrons apmainījušies tālruņa numuriem, sacīja Francijas amatpersona, kas gan nevarēja paskaidrot, vai Makrons grasās šo sakaru kanālu izmantot.

Foto: Getty

Saistītās tēmas: ASVDonalds TrampsDrošība

youtube icon
Abonēt youtube