Vislatvijas šķiratlons apkopojis galvenos principus, kas jāņem vērā, ja vēlies būt dabai draudzīgs un piešķirt burciņām un pudelēm jaunu dzīves ciklu. Lai izlietotās stikla pudeles un burkas varētu pārtapt jaunā produktu iepakojumā, jāievēro vien pāris vienkārši šķirošanas noteikumi.


Šķirot var izlietotās stikla pudeles un burkas, tas norāda, ka ražotājs domā par dabu un ilgtspējīgu attīstību. Visērtāk šķirojamos atkritumus, tai skaitā stiklu, mājās ir savākt vienā izturīgā maisā vai spainī, un, kad tas ir pilns – doties pie šķirojamo atkritumu konteineriem un salikt visu vajadzīgajās vietās. Jāņem vērā, ka tādi izstrādājumi kā māla un keramikas pudeles, trauki, spoguļi, logu stikli un spuldzes nav otrreiz pārstrādājami.


Etiķetes nav jānomazgā

Stikla pudeles un burkas var būt ar etiķetēm un alumīnija foliju, jo otrreizējās pārstrādes procesā tās tiks atdalītas. Izlietotās pudeles un burciņas nevajag mazgāt ar ķīmiskajiem mazgāšanas līdzekļiem – pietiks, ja tās vienkārši tiks izskalotas, kas jādara katru reizi pirms stikla šķirošanas.

Stikls – pie stikla, vāciņš – pie vieglajiem

Stikla pudelēm un burciņām pirms iemešanas stikla atkritumu konteinerā jānoskrūvē nost vāciņi, jo tie ir izgatavoti no metāla un jāpārstrādā atsevišķi. Šos vāciņus jāmet pie vieglajiem atkritumiem – turpat, kur metam plastmasu un kartonu, ja vien nav izdalīts atsevišķs konteiners plastmasai un skārdenēm. Katra pareizajā konteinerī nonākusī stikla pudele un vāciņš tiek pārstrādāti, līdz ar to iespējams ietaupīt daudz dabas resursu un lietderīgi izmantot jau radītos produktus un lietas.

Šķirošana kā sports

Latvijas Zaļā punkta kampaņas Vislatvijas šķiratlons mērķis ir veicināt Eiropas Savienības izvirzīto prasību izpildi – līdz 2020. gadam sašķirot 50 % no visiem radītajiem atkritumiem, tādējādi samazinot atkritumu daudzumu poligonos un rūpējoties par tīrāku vidi Latvijā.

 

Vairāk par atkritumu šķirošanu un Vislatvijas šķiratlonu  var uzzināt www.skiratlons.lv. Sociālajos tīklos šķirošanas entuziastus aicina lietot mirkļbirku #Šķiratlons.

Saistītās tēmas: #šķiratlonsAtkritumiLatvijas Zaļais Punkts

youtube icon
Abonēt youtube