Lai nepieļautu negadījumus, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina Līgo svētku brīvdienās nebūt pārgalvīgiem, aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Inga Vītola.

Katru gadu Līgo svētku laikā NMPD mediķi sniedz palīdzību smagi cietušajiem, tostarp pieaugušajiem un bērniem. Liels skaits negadījumu notikuši neievērojot drošību aktivitātēs pie ugunskuriem un griliem.

NMPD atgādina, ka, dodoties svinēt svētkus pie dabas vai lauku mājās, svarīgi noskaidrot savu atrašanās vietu, īpaši, ja plānots doties ciemos uz mazāk zināmu vietu, lai nepieciešamības gadījumā NMPD dispečeriem iespējams labāk izskaidrot savu atrašanos.

Vītola aicina iedzīvotājus lejupielādēt savā telefonā mobilo lietotni “eVeselībasPunkts”, kas reizē ar zvanu uz ārkārtas tālruni 113 ļauj nosūtīt arī zvanītāja atrašanās vietas koordinātes, turklāt lietotnē interaktīvā kartē iespējams redzēt atrašanās vietai tuvākās ārstniecības iestādes.

Mediķi skaidro, ka svarīgi ievērot degmaisījumu lietošanas norādījumus. Aizdedzinot ugunskuru, tajā nevajadzētu liet benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus un smagus apdegumus. Turklāt pieaugušajiem jāpārliecinās, ka degmaisījuma pudeles nav pieejamas bērniem.

Tāpat NMPD mediķi aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem ugunskura tuvumā. “Esi piesardzīgs lecot pār ugunskuru – iekrītot var gūt smagus apdegumus. Ja aizdedzies apģērbs, liesma jānodzēš un apdegušo vietu nekavējoties dzesē ar vēsu ūdeni. Ja gūtais apdegums ir lielāks par cietušā plaukstu vai apdegusi seja, jāzvana neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai uz ārkārtas tālruni 113. Uzmani arī bērnus ugunskura un grila tuvumā – nereti bērni gūst apdegumus, piespiežot plaukstas pie karsta grila vai iekāpjot oglēs,” skaidro Vītola.

Vienlaikus būtiski domāt par drošību pie ūdenstilpnēm. Mediķi svētku laikā aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, dodoties peldēt, kā arī aicina nelēkt ūdenī no augstuma ne uz galvas, ne uz kājām. Tāpat NMPD aicina cilvēkus neiet peldēties naktī, īpaši nezināmās peldvietās, kā arī nepeldēt vieniem pašiem un neiet ūdenī alkohola reibumā. Ūdenskrātuvju tuvumā bērnus ne mirkli nedrīkst atstāt bez uzraudzības, piebilda Vītola.

NMPD dienesta mediķi atgādina, ka, ja notikusi nelaime un gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis apdraudot dzīvību, neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt zvanot uz ārkārtas tālruni 113. Savukārt, ja nepieciešama konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētku dienās strādās visu diennakti.

youtube icon
Abonēt youtube