Eiropā sākas jauns karstuma vilnis, kas jaunnedēļ aptvers plašu teritoriju, un vairākās pilsētās, it sevišķi Itālijā, var krist absolūtais karstuma rekords, liecina sinoptiķu prognozes. Saskaņā ar “Global Forecast System” informāciju vislielākā svelme gaidāma teritorijā no Spānijas rietumos līdz Polijai ziemeļos un Krievijai austrumos. Šajā reģionā gaisa temperatūra brīžiem pakāpsies virs +35 grādiem, daudzviet arī virs +40 grādiem.

Sagaidāms, ka visvairāk karstuma rekordu būs Itālijā un Balkānu valstīs, kā arī Austrijā un Ungārijā.

Piemēram, Itālijas pilsētā Boloņā absolūtais karstuma rekords ir +39,7 grādi, bet nākamnedēļ, sākot ar 2.augustu, gaisa temperatūra vairākās dienās var pārsniegt +40 grādu atzīmi.

Arī Romā iespējams jauns augusta vai pat visa gada maksimālās temperatūras rekords, jo vietām pilsētā gaisa temperatūra, visticamāk, sasniegs +40 grādu.

Austrijas galvaspilsētā Vīnē gaidāms viens no lielākajiem karstuma viļņiem pilsētas vēsturē – gaiss sakarsīs vismaz līdz +36 grādiem. Līdzīgi būs Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā, kur prognozēta tveice līdz +38 grādiem, un Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā termometra stabiņš var pakāpties vēl par grādu augstāk.

Ungārijā un tās kaimiņvalstīs gaisa temperatūra vietām sasniegs +40 grādu atzīmi, prognozē “Global Forecast System”.

Eiropas dienvidos svelme turpināsies ilgstoši, bet Centrāleiropā gaidāmas tikai dažas īpaši karstas dienas.

Liels karstums Dienvideiropu šovasar piemeklējis bieži, tostarp 29.jūlija augstākā gaisa temperatūra bija +41..+43 grādi Spānijas un Krievijas dienvidos. Visaugstākā gaisa temperatūra, +47,3 grādi, tika sasniegta 13.jūlijā Spānijas Kordovas provincē.

Patlaban jau vairāk nekā desmit Eiropas valstīs sinoptiķi izsludinājuši brīdinājumu par ekstremāli augstu gaisa temperatūru, liecina meteoroloģisko brīdinājumu sistēmā “Meteoalarm” publicētā informācija.

Foto: LETA

Saistītās tēmas: Eiropakarstuma rekords

youtube icon
Abonēt youtube