Rīgas domes “Vienotības” frakcijas priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis (V) vērsies Valsts policijā (VP), lūdzot izvērtēt domes elektroniskās balsošanas sistēmas iespējamu izmantošanu cita domes deputāta vārdā, aģentūrai LETA pastāstīja politiķis.

Iesniegumā policijai viņš raksta, ka šī gada 17.augustā, norisinoties Rīgas domes sēdei, sēdes pārtraukumā aptuveni plkst.19.15 Rīgas domes deputāts Jānis Ločmelis (S), izmantojot Rīgas Pašvaldības policijas auto transportu, pameta Rīgas domi. Aptuveni plkst.19.20, atsākoties Rīgas domes sēdei pēc pārtraukuma, Ločmelis attiecīgi vairs neatradās domes sēžu zālē.

“Vienotības” deputāts norāda, ka, neskatoties uz to, plkst.19.22 notikušā balsojuma protokols Nr.55 uzrāda, ka minētais deputāts piedalījies balsošanā. Līdzīgi deputāta dalība uzrādās plkst.19.25 notikušajā balsojuma protokolā Nr.56. Savukārt nākamajā balsojumā, kas fiksēts balsošanas protokolā Nr.57, šī deputāta klātbūtne nav konstatējama.

“Tādējādi pastāv acīmredzams pamats aizdomām, ka kāda cita persona divos iepriekšminētajos balsojumos izmantojusi Rīgas domes deputāta personalizēto elektronisko balsošanas sistēmu, lai pretlikumīgi izdarītu balsojumu Ločmeļa vietā,” raksta Ķirsis.

Viņš arī iesniegumā informē VP, ka Rīgas domes sēžu zāle, kā arī Rīgas domes centrālā ieeja, pa kuru deputāts pameta domes ēku, ir aprīkota ar video novērošanas kamerām.

Ņemot vērā iepriekšminētos faktus, Ķirsis lūdz VP veikt pārbaudi par elektroniskās balsošanas sistēmas iespējamu izmantošanu cita domes deputāta vārdā un vai tās nav vērtējamas kā darbības, kurās saskatāmas Krimināllikuma 327.pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma, proti dienesta viltojuma, pazīmes.

Kā ziņots, ka vakar Rīgas domes sēdes laikā Ķirsis norādīja, ka ir iespējami trīs izskaidrojumi – vai nu notikusi tehniska kļūda, kas nozīmētu, ka nevar uzticēties balsošanas sistēmai, vai nu kāds to ir izdarījis nejauši, sekojoši šis deputāts varētu atzīties un atvainoties kolēģiem, vai arī tas ir darīts apzināti un tad tas ir ļoti nopietns pārkāpums.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) aicināja Ķirsi rakstīt iesniegumu lietvedībai, kas situāciju pārbaudīšot.

Deputāte Juta Strīķe (JKP) pauda, ka tas ir ļoti nopietns pārkāpums, kas ir līdzvērtīgs cita cilvēka paraksta viltošanai. Viņa aicināja pajautāt pašam Ločmelim, vai viņš par šo jautājumu ir balsojis, tomēr Ušakovs teica, ka sēdēs nav parasts iztaujāt savus kolēģus un jāvēršas pie lietvedības, ja ir kādas aizdomas.

Strīķe paziņoja, ka vērsīsies policijā, uzsverot, ka tas būtu jādara Rīgas domes priekšsēdētājam, bet, ja viņš to nedara, lai skaļi izteikto paziņojumu uztver kā vēršanos policijā.

Saistītās tēmas: Rīgas DomeValsts PolicijaVienotībaVilnis Ķirsis

youtube icon
Abonēt youtube