“Vienotības” priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns, pretendējot uz augstāko amatu partijā, rīkojies politiķa necienīgi pret pašreizējo partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, intervijā laikrakstam “Neatkarīgā Rīta Avīze” saka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

“Mani ļoti raizīgu dara tas, ja potenciālā kandidāta programmā ir viens punkts – izrēķināties ar Āboltiņu. Āboltiņas jautājums vairs nav politikā. Viņa nekandidē ne uz vienu amatu partijā, grasās nenostrādāt līdz šīs Saeimas beigām un aiziet uz diplomātiju. Smiltēns izdarīja ļoti “drosmīgu” darbu – ar lielu kalibru iešāva aizejošajai Āboltiņai mugurā,” izteicās Šadurskis.

Viņš uzsvēra, ka tas mainījis viņa attieksmi pret partijas vadītāja amata kandidātu, jo tā esot “bērnu pozīcija: vai nu es dabūšu šo mantiņu, vai kritīšu zemē un brēkšu”.

Pēc Šadurska domām, Āboltiņai esot ļoti būtiski vadīt Saeimas frakciju līdz budžeta pieņemšanai. Budžeta pieņemšanas gaitā deputāti esot kā zaķi mežā, jo īpaši, ja šogad nebūs deputātu kvotu.

“Lai vai kā, Solvitas stāsts ir beidzies, un Smiltēns ieguva ļoti lielu atpazīstamību medijos ar šo sabiedrībai viegli sagremojamo gājienu pret Āboltiņu, Smiltēns – varonis! Nu kāds viņš tur varonis!” teica Šadurskis.

Politiķis piebilda, ka pats negrasās kandidēt uz partijas vadītāja amatu. Viņaprāt, partijas vadītājam līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām ir jāpanāk, lai vēlētāji ir pārliecināti, ka “Vienotība” spēs pārvarēt 5% barjeru. Lai to nodrošinātu, jābūt pilna laika darbam partijas vadībā. Bet Šadurskim esot jāstrādā uz pilnu slodzi ministrijā. “Ja man ir kāda stiprā puse, tad tā drīzāk ir problēmu risināšana, bet ne darbs ar cilvēkiem, tāpēc sevi galīgi neredzu kā partijas vadītāju, daudz vairāk varu izdarīt šeit,” teica Šadurskis.

Kā ziņots, Smiltēns norādījis, ka viņš ir aicinājis Āboltiņu atkāpties no frakcijas priekšsēdētājas amata, lai partija, veicot radikālas pārmaiņas, varētu pretendēt uz 10% līdz 20% lielu atbalstu sabiedrībā. Neveicot lielas izmaiņas līdzšinējā darbībā, viņaprāt, var piepildīties prognozes, ka “Vienotība” nākamajās Saeimas vēlēšanas var nespēt nokomplektēt tādu komandu un piedāvājumu, kas varētu labi startēt vēlēšanās.

Smiltēns arī paudis, ka Āboltiņas pieļautā iespēja nolikt deputāta mandātu līdz 12.Saeimas pilnvaru beigām, lai atgrieztos diplomātiskajā dienestā, vērtējama kā tipiska māņu kustība, jo nav pateikts, kad tieši šāds solis tiks sperts.

“Vienotības” valdes vairākums 9.augustā noraidīja priekšlikumu skatīt Smiltēna ierosinājumu.

Partijai 19.augustā notiks kongress, kurā vēlēs jauno valdes priekšsēdētāju. Pašreizējais partijas vadītājs Piebalgs paziņojis, ka uz šo amatu nekandidēs.

youtube icon
Abonēt youtube