Ik pa laikam sociālajos tīklos milzu popularitāti izpelnās tautiešu pārdomas par aktuāliem tematiem. Šonedēļ par virālu fenomenu kļuva kāda kunga skarbi humoristiskās pārdomas par velobraucējiem. Portāls ritakafija.lv  pārpublicē Aivara Krastiņa facebook.com publicētās pārdomas un, cerams, tas liks aizdomāties arī rakstā pieminētajiem tipāžiem.

“Velo sezona šogad vēl ne tuvu nav pie beigām un braucēju ir krietni vairāk ka pagājušogad. Visas pazīmes rāda, ka nākošajā sezonā to būs vēl vairāk, tamdēļ augstu vilni sit kaislības par velo infrastruktūru Rīgā, vai vajag celiņu no Imantas uz Daugavgrīvu, vai vajag velojoslu Brīvības ielā, vai vajag to un šito, ko būvēt vispirms, ko papildināt pēc tam… Bet mani visvairāk kretinē tas, ka, pieaugot braucēju skaitam, pieaug arī idiotu skaits. Nē, ar divriteni kā tādu tam nav sakara, tas ir skaidrs, ka ikvienā transportlīdzeklī problēma atrodas tikai starp sēdekli un stūri, taču šodien, no Priedaines minoties, tā sakrita uz nerva velo idioti, ka nolēmu tos sadalīt kategorijās. Tātad, te būs vienas sezonas bilance:

 

“Nenotveramais”

Izplatītākais idiota paveids uz veloceliņa. Parasti pārvietojas ar ātrumu, kas nepārsniedz astoņus kilometrus stundā. Uzskata, ka pārvietojas ātrāk par visiem uz pasaules, tādēļ neviens viņu nespēj notvert, attiecīgi, var braukt zigzagā veloceliņam pa pašu vidu. Gadījumā, ja notiek neiespējamais, un kāds nenotveramajam no aizmugures tuvojas ar ātrumu vismaz 15 km/h, nenotveramais apjūk, braukšanas trajektorija kļūst neparedzama, ja paveicas, nenotveramais iebrauc grāvī vai krūmos, tādējādi radot iespēju tikt viņam garām nebremzējot. Neārstējams gadījums.

“Pļāpīgais”

Izplatīts pāru vai grupu (līdz pat sešām personām) idiotisma paveids. Izplatītākais gadījums ir pāris, kas nav ticies vismaz diennakti, līdz ar to ir sakrājušās ārkārtīgi steidzami izrunājamas lietas, kas neatliekami jārisina, pārvietojoties ar ātrumu astoņi kilometri stundā veloceliņam pa pašu vidu. Gadījumā, ja nu kāds pļāpām tuvojas no aizmugures, parastā reakcija ir milzīgs pārsteigums par nepiederošu personu, ko vainago neparedzamas braukšanas trajektorijas. Pavisam nedaudz (ar bļāvieniem) šīs trajektorijas elementus koriģē pretimbraucēji. Ja paveicas, viens (viena) no pļāpām iebrauc grāvī, tādējādi paplašinot nākotnē uz veloceliņa pārrunājamo tēmu loku. Neārstējams gadījums.

“Kurlmēmais”

Ārkārtīgi smags gadījums. Parasti pārvietojas kopā ar dzirdes aparātu, kura baltās austiņas redzamas pa gabalu. Diemžēl, kurlmēmie pieder pie trūcīgo iedzīvotāju kategorijas, jo viņiem nav iespēju savam dzirdes aparātam iegādāties baterijas. Nereaģē uz zvanīšanu, svilpieniem vai kliedzieniem, uz jautājumiem neatbild. Skatiens parasti vērsts vienā punktā taisni priekšā, īpaši smagos gadījumos novērojama arī vienmērīga galvas klanīšana. Ir aizdomas, ka tādus kurlmēmos varētu izārstēt ar sirsnīgu spērienu pa sēdekli no mugurpuses, taču, nebūdams ārsts, nevaru to droši ordinēt.

“Daltoniķis”

Pārsvarā diagnosticējams pilsētas teritorijā. Neatšķir zaļo krāsu no sarkanās. Īpašas veiksmes gadījumā varat vērot profilaktisku daltoniķa apskati uz automašīnas motora pārsega, ko veic auto īpašnieks. Neārstējams gadījums.

“Nenotveramais daltoniķis”

Pilsētas idiots, kurš izspraucas pie krustojuma cauri visiem riteņbraucējiem, lai šķērsotu ielu pie sarkanās gaismas. Kad pēc pārdesmit metriem tiek panākts, uzrāda visus nenotveramā (skat. augstāk) simptomus. Neārstējams.

 

“Kofeīniķis”

Idiots, kas pārvietojas pa veloceliņa vidu, stūrējot ar vienu roku. Otrā rokā atrodas parasti Narvesen`a krūzīte ar brūnganu šļuru, kas šī uzņēmuma preču katalogā apzīmēta ar nosaukumu “kafija”. Iemalkojot šļuru mainās arī brauciena trajektorija. Neārstējams, taču neliedziet sev baudu pavērot šo idiotu pilsētas apstākļos, nobraucot no trotuāra apmales. Tādi brīži dara jūsu dzīvi gaišāku, bet idiota bikses slapjākas.

“The beach is everywhere”

Tulkojumā no angļu valodas “pludmale ir visur”. Retāk sastopams nenotveramā (skat.augstāk) kurlmēmā (skat.augstk) un kofeīniķa (turpat) idiota apvienojums. Pārvietojas ar pludmales divriteni. Diemžēl, nelāgas sakritības rezultātā, tās gandrīz vienmēr ir sieviešu dzimtes, kas neviļus liek vārdu “beach” izrunāt kā “bitch”. Neārstējamas.

“Britu tūrists”

Idiots, kurš pārvietojas pa veloceliņa vai brauktuves kreiso malu. Ja ir tāda iespēja, izprovocējiet nelielu incidentu, britu tūrists visticamāk uzdos Jums stipri personīgus jautājumus krievu valodā. Izrādiet nelielu pretimnākšanu un atbildiet viņa dzimtajā angļu valodā, neaizmirstot pie reizes novēlēt patīkamu atpūtu mūsu valstī.

Atbildot uz jautājumu, pie kuras idiotu kategorijas pieskaitu pats sevi, atbildēšu, ka pārstāvu idiotus, kas lieto velo ķiveres, krustojumos sagaida zaļo gaismu un pārvietojas pa veloceliņa labo malu, jo var gadīties, ka uz pasaules kaut kur ir arī ātrāki braucēji par mani,” šīs Aivara pārdomas par velo braucēju kultūru ir visai trāpīgas.

Foto: kadrs no filmas

 

Saistītās tēmas: velo ceļšvelo idioti

youtube icon
Abonēt youtube