Ja Gruzijas eksprezidents Mihails Saakašvili mēģinās iekļūt Ukrainā, viņam uz robežas tiks atņemta Ukrainas pase, bet pats viņš valstī ielaists netiks, otrdien paziņoja Ukrainas robežsardzes priekšnieka vietnieks Vasils Servatjuks.

“Valsts Robežsardzes rīcībā ir Ukrainas prezidenta rīkojums [par Saakašvili pilsonības anulēšanu] un Ukrainas Valsts migrācijas dienesta pilnvarojums. Rīkojumā un pilnvarojumā attiecīgie dokumenti atzīti par spēkā neesošiem, un mums uzdots gadījumā, ja šādi dokumenti nonāktu mūsu rīcībā, tos konfiscēt, sastādīt atbilstošus dokumentus un nodot tos Valsts migrācijas dienestam,” sacīja Servatjuks, tiekoties pie robežsardzes ēkas ar Saakašvili partijas “Jauno spēku ruhs” aktīvistiem.

Konstatējot, ka Saakašvili ir Ukrainas pase vai arī kāda cita nederīga pase, robežsargs darbosies atbilstoši noteikumiem, viņš piebilda.

“Pase tiek konfiscēta, tiek izsniegta izziņa par tās konfiscēšanu, un attiecīgā persona netiek laista pāri valsts robežai, jo attiecīgajam pilsonim nav dokumentu, kas ļautu šķērsot robežu,” paskaidroja Servatjuks.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko izdevis rīkojumu, ar kuru Saakašvili tiek atņemta Ukrainas pilsonība. Par to 26.jūlijā paziņoja Ukrainas migrācijas dienests.

Pilsonības atņemšanas iemesls bijusi migrācijas anketa, kurā Saakašvili nav pieminējis pret viņu ierosinātos kriminālprocesus, skaidroja Ukrainas Ģenerālprokuratūrā.

Saakašvili ieguva Ukrainas pilsonību ar Porošenko 2015.gada 30.maija rīkojumu. Tajā pat dienā Porošenko iecēla Gruzijas eksprezidentu Odesas apgabala vadītāja amatā.

Saakašvili Odesas apgabala vadītāja amatu pildīja pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu solījumu nepildīšanā. Vienlaikus Gruzijas eksprezidents paziņoja, ka dibinās jaunu partiju startam Ukrainas vēlēšanās.

Gruzijā pret Saakašvili ierosinātas vairākas krimināllietas saistībā ar apsūdzībām par valsts līdzekļu izšķērdēšanu un amata pilnvaru pārsniegšanu.

Pilsonības anulēšanas brīdī Saakašvili bija ASV. 4.augustā kļuva zināms, ka viņš ieradies Polijā, savukārt 8.augustā Polijas “Radio ZET” paziņoja, ka viņš Poliju pametis.

Saistītās tēmas: AizliegumsMihails SaakašviliUkrainaUkrainas pase

youtube icon
Abonēt youtube