Oficiāla pasākuma atklāšana notiks plkst.12.30, kam sekos labākā burgera noteikšana visas dienas garumā, ko veiks žūrija un apmeklētāji. Tāpat festivāla laikā darbosies “Harley Davidson”, beisbola un amerikāņu futbola stendi, kā arī būs iespēja aplūkot retro auto eksponātus un vērot līnijdeju priekšnesumus.

Pasākuma laikā plkst.15 tiks atklātas “Easy Beer” burgeru ātrēšanas sacensības, plkst.16 paredzētas “Nathan’s” hotdogu ātrēšanas sacensības un mūziķa Elvisa Preslija līdzinieku konkurss, savukārt plkst.20.30 plānots grupas “Bad Habits” koncerts.

Burgeru ātrēšanas sacensībām varēja kvalificēties katru dienu līdz ceturtdienai, 31.augustam, un arī hotdogu ātrēšanas sacensībām, kuru galvenā balva ir lidojums uz Ņujorku, bija iespējams kvalificēties līdz ceturtdienai, 31. augustam.

Festivālā dalību apstiprinājuši 15 restorāni un kafejnīcas, tostarp “Gutenbergs Terase”, “Easy Beer”, “Prospekts 55”, “Steiku Haoss”, “Roof Bar-B-Q & Music”, “Vest Pilsētas bārs”, “Kolonāde”, “Mūsu stāsti”, šefpavārs Māris Jansons un citi.

Pasākums Doma laukumā notiks no plkst.12 līdz plkst.22.

Rīgas Burgeru festivāla pārstāvis Edgars Svencis norāda, ka pasākums tiks ieturēts amerikāniskās noskaņās, lai parādītu ASV radušās burgeru kultūras vērtības. “Šobrīd vispār lielā cieņā ir gastronomijas pasākumi ārpus ierastajām restorānu telpām, kuros iespējams iepazīt ne tikai Latvijas, bet arī citu zemju garšas. Tā ir iespēja arī lauzt priekšstatus par burgeru kā neveselīgu produktu – burgers ir ne tikai ēdiens, bet kultūras sastāvdaļa,” skaidro Svencis.

Burgera rašanās vēsture un nosaukums stiepjas līdz 1800.gadam, kad kāds vācu tirgonis vienā no saviem Āzijas braucieniem pamanījis, ka tatāri gaļu, kas paredzēta gatavošanai, pārvadā zem zirga sedliem. Šādā veidā jāšanas laikā tā tiek saspiesta un kļūst mīkstāka. Atgriežoties dzimtajā pilsētā Hamburgā, viņš piedāvāja savam pavāram sagatavot pusdienām paredzēto gaļas gabalu tieši šādā veidā. Izpresētā gaļa ēdājiem patika un aiz lepnuma par neordināro pieeju gaļas gatavošanā, ēdiens tika nodēvēts par Hamburgas gaļu. Kāds no vācu emigrantiem šo gaļas pagatavošanas recepti aizvedis uz ASV.

Termins “hamburgers” pirmo reizi minēts 1834.gadā vienā no Ņujorkas restorāniem. Savukārt mūsdienās zināmo hamburgeru – aizvērtu sviestmaizi ar karstu gaļas kotleti un dārzeņu pildījumu pirms gandrīz simts gadiem ASV, Konektikutā, patentēja Luis Lassens.

Foto: Jānis Ogle

Saistītās tēmas: burgeriRīgas Burgeru festivāls

youtube icon
Abonēt youtube