Eiropas Komisijas (EK) ierosinājums 2018.gadā noteikt bezprecedenta zušu zvejas aizliegumu Baltijas jūrā Eiropas Savienības (ES) ūdeņos Latvijas zvejniekus neietekmēs, aģentūrai LETA sacīja Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācijas valdes priekšsēdētājs Inārijs Voits.

“Pēc statistikas datiem, Latvijas zvejnieki zušus tikpat kā nenodod. (..) Pēdējos gados zušu nozvejas mums nav,” teica Voits, piebilstot, ka šī iemesla dēļ ierosinājums nākamgad noteikt bezprecedenta zušu zvejas aizliegumu Baltijas jūrā ES ūdeņos Latvijas zvejniekus neietekmēs.

Voits gan piebilda, ka, neraugoties uz oficiālajiem statistikas datiem, zuši Latvijā tiek realizēti neoficiāli. Voits pieļāva, ka līdzīgi būs arī pēc zušu zvejas aizlieguma Baltijas jūrā – zušus tirgos nelegāli, lai gan pēc oficiālajiem statiskas datiem nozveja būs nulles līmenī.

Nacionālās zvejniecības ražotāju organizācijas valdes priekšsēdētājs teica, ka tāpat Latvijas zvejniekus neietekmēs arī ES rosinājums par 54% samazināt nozvejas kvotas rietumu daļas reņģēm, jo šajā apvidū Latvijas zvejniekiem nemaz nav piešķirtas nozvejas kvotas.

Jau ziņots, ka EK ir ierosinājusi nākamajā gadā noteikt bezprecedenta zušu zvejas aizliegumu Baltijas jūrā ES ūdeņos. Nepieciešamību ieviest zušu zvejas EK aizliegumu pamato ar “satraucošām zinātniskām liecībām un nepieredzēti zemām [Eiropas zušu] rezervēm”. Ja ES dalībvalstis apstiprinās priekšlikumu, aizliegums attieksies uz komerciālo un rekreācijas zveju, bet nejauši noķerti zuši uzreiz būšot jāatlaiž vaļā.

Tāpat ES arī ierosinājusi par 54% samazināt nozvejas kvotas rietumu daļas reņģēm, kas pamatā tiek zvejotas Vācijā, bet Botnijas līcī nozvejas kvotas reņģēm samazināt par 50%.

ES valstīm lēmums par priekšlikumu jāpieņem oktobrī.

foto: viesite.lv

Saistītās tēmas: AizliegumsESzuši

youtube icon
Abonēt youtube