Pacientu tiešos maksājumus par veselības aprūpes pakalpojumiem var samazināt ar valsts pakalpojumu pieejamības uzlabošanu, šodien Saeimas Pieprasījuma komisijas sēdē pauda veselības ministre Anda Čakša.

Saeimas deputāts Mātiņš Šics (LRA) informēja, ka šodienas pieprasījums Čakšai saistīts ar to, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) Latvijas veselības aprūpes izvērtējumā izcēlusi pakalpojumu pieejamības ierobežojumus augsto līdzmaksājumu dēļ.

Šics informēja, ka pieprasītājus satrauc fakts, ka nekur dokumentos neparādoties iecere samazināt pacientu līdzmaksājumus, kā arī neesot skaidrs, kādā veidā izmaksas iedzīvotājiem tiks samazinātas.

Ministre deputātiem norādīja, ka būtiski nošķirt divas atšķirīgas maksājumu formas – līdzmaksājumu, kas par ģimenes ārstu vizīti ir 1,42 eiro, bet pie speciālista – 4,27 eiro, savukārt tiešmaksājums tiek veikts gadījumos, kad nav pieejams valsts apmaksāts pakalpojums, un par to jāveic pilna maksa.

Čakša uzsvēra, ka Latvijā ir augsts maksājums no iedzīvotāja kabatas, un tas ir liels, jo ilgstoši Latvijas veselības aprūpē ir zema valsts apmaksātu pakalpojumu pieejamība, kuras dēļ pacienti pie ārsta mēdz doties par maksu.

VM mērķis ir nodrošināt, ka valsts veselības aprūpes pakalpojumi ir pieejami, kas samazinātu arī tiešo maksājumu apmēru iedzīvotājiem, sacīja Čakša.

Viņa uzsvēra, ka, lai sāktu runāt par līdzmaksājumu samazināšanu, vispirms jāatrisina problēma ar maksājumu apmēriem no iedzīvotāju kabatas, ka var atrisināt, nodrošinot pieejamību. Šī jautājuma risināšanā nākamgad iecerēts nodrošināt lielāku atalgojumu mediķiem un veikt dažādus pasākumus rindu samazināšanai.

Saistītās tēmas: Anda Čakša

youtube icon
Abonēt youtube