Jebkuru cilvēku, kurš uzņēmies patēriņa kredīta vai ātrā kredīta saistības var piemeklēt dažādas problēmas, neatkarīgi no tā, cik rūpīgi un apdomīgi pieņemts lēmums par labu kredītam. Kā laicīgi apzināt potenciālās problēmas un pasargāt sevi no tām? Gudriem.lv piedāvā ieskatu četrās iespējamās situācijās, kā arī dod padomu, kā rīkoties.

  1. Neglaimojoša kredītvēsture liedz saņemt kredītu

Bez liekiem uztraukumiem! Negatīva kredītvēsture nav nekas netipisks, turklāt finanšu krīzes rezultātā neskaitāmi kredītņēmēji nonāca pie negatīvas atzīmes savā kredītvēsturē. Jāmin, ka nav vajadzīga liela māksla, lai sabojātu kredītvēsturi, proti, tam par iemeslu var kalpot pat kāds komunālais maksājums nieka 20 eiro vērtībā, kas nav savlaicīgi apmaksāts vai nav apmaksāts vispāŗ.

Ja ir aizdomas par to, ka kredītvēsture varētu būt šķērslis kredīta saņemšanai, vispirms vajadzētu pārliecināties par savu kredītvēsturi Kredītu informācijas biroja interneta vietnē kib.lv. Piekļuvi šim interneta resursam iespējams iegūt ar savas interneta bankas starpniecību.

Ja ir iegūts apstiprinājums par negatīvu kredītvēsturi, tad tas nebūt uzreiz nenozīmē to, ka nebūs iespējams saņemt kredītu. Ievērojams skaits kreditoru, kas piedāvā ātros kredītus piedāvā tos saņemt arī klientiem ar sabojātu kredītvēsturi, piedāvājot klientam individuālu risinājumu, kas piemērots konkrētajā gadījumā. Svarīgi, ka neatkarīgi no tā, ka kreditors būs gatavs izsniegt kredītu klientam ar kredītvēstures problēmām, kreditors tomēr patur tiesības lūgt klientam papildus informāciju, kas pierāda klienta ienākumu esamību un spēju segt kredītsaistības.

Tāpat kredītņēmējam jāapzinās, ka sabojātās kredītvēstures gadījumā, kreditors var piemērot lielākus procentus, uzskatot, ka šāds kredītņēmējs ir samērā riskants, tomēr labā ziņa ir tāda, ka tāds pakalpojums kā kredīts tomēr ir pieejams!

  1. Kredīts paņemts, bet nauda tāpat nepietiek

Pieņemsim, ka kredīts tika paņemts, lai finansētu ceļojumu, taču ar ceļojumu saistītie izdevumi pēkšņi palielinājušies par 100 eiro, vai, piemēram, steidzami bija nepieciešams  auto remonts un autoserviss piestādījis par 20% lielāku rēķinu nekā sākotnēji bija plānots. Šādas situācijas var būt daudz un dažādas, bet kā rīkoties? Varētu domāt, ka vajadzētu paņemt vēl vienu kredītu, bet, ja iepriekšējais kredīts vēl nav atmaksāts, visticamāk jaunu kredītu neviens nevēlēsies izsniegt.

Šādā situācijā vajadzētu sazināties ar savu kreditoru, paskaidrot radušos situāciju un lūgt papildus aizdevumu, bet vēl prātīgāks risinājums varētu būt kredītlīnijas noformēšana. Kredītlīnija ir salīdzinoši jauns pakalpojumus, kuru piedāvā Latvijas nebanku kredītdevēji. Kredītlīnijas darbības princips ir pavisam elementārs, proti, iespējams aizņemties maksimālo pieejamo naudas summu, taču tērēt iespējams tikai tik cik nepieciešams, turklāt kredīta procentus nepieciešams maksāt tikai par to naudas summu, kas reāli tikusi iztērēta. Kredītlīnija ir lielisks risinājums gadījumos, kad nepieciešams naudas aizņēmums, bet konkrēti nav zināms, cik tad īsti nauda būs nepieciešama, turklāt kredītlīnija klientam ir pieejama visu laiku.

Piemērs: noformēti 2000 eiro, iztērēti 500 eiro, kredītu nepieciešams apmaksāt 500 eiro apmērā, pāri palikušie 1500 eiro var kalpot kā rezerve nebaltai dienai.

  1. Nesanāk atmaksāt kredītu laikā

Veikts aizņēmums 500 eiro apmērā ar termiņu uz 2 mēnešiem, taču izrādās, ka veikt kredīta atmaksu iepriekšminētajā termiņā nesanāks – kā rīkoties? Šāda situācija noteikti neatrisināsies pati no sevis, tādēļ uzreiz vajadzētu sazināties ar kredītdevēju, pirmkārt, lai izvairītos no kavētiem maksājumiem, soda procentiem un pēcāk parādu piedziņas, otrkārt, lai vienotos ar kreditoru par individuāliem kredīta atmaksas nosacījumiem.

Vienkāršs šādas situācijas risinājums!

Viens no variantiem ir kredīta termiņa pagarināšana, protams, tas ir maksas pakalpojums, tādēļ par kredīta pagarināšanas iespējām vajadzētu painteresēties vēl pirms kredītlīguma parakstīšanas. Vēl viens risinājums varētu būt kredīta atmaksa pa daļām, ja par šādu variantu izdodas vienoties ar kreditoru.

Tāpat pie ātro kredītu devējiem kuri ir  Latvijas alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas biedri pieejams pakalpojums ar nosaukumu “Pakāpeniska kredīta atmaksa”, kas ļauj atmaksāt kredītu pakāpeniski bez jebkādām soda sankcijām.

Derīgi atcerēties, ka vairāku kredītu gadījumā visizdevīgāk būtu tos apvienot vienā kredītā.

  1. Piestādīts liels rēķins par laikā nenokārtotām kredītsaistībām.

Ja šāda situācija ir atgadījusies, tad nekavējoties jāsazinās ar kreditoru, paturot prātā faktu, ka Latvijas Republikas normatīvajos aktos ir noteikts apmērs, kādā var pieaugt sankcijas par laikā neatmaksātu ātro kredītu, un, proti, kredītprocenti, nokavējuma procenti, kredīta pagarināšanas izmaksas u.c. nedrīkst pārsniegt 100% no kredīta pamatsummas.

Piemērs: paņemts kredīts 100 eiro apmērā uz 30 dienām, bet tas nav laikus apmaksāts, ņemot vērā Latvijas Republikas likumdošanā teikto – kredīta pamatsumma + soda procenti nedrīkst pārsniegt 200 eiro.

Gudriem.lv cer, ka minētās situācijas un to risinājumi būs noderīgi, lai izvairītos no šādām problēmām. Lai rūpīgāk iepazītos ar dažādiem Latvijas ātro kreditoru piedāvājumiem, iesākām izpētīt dažādus ātro kredītu sniedzējus.

 

youtube icon
Abonēt youtube