Lai nekavētu “Oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas darbu, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nolēmis tiem komisijas deputātiem, kuriem ir atbilstoša pielaide valsts noslēpumam ļaut piekļūt minētās lietas operatīvās izstrādes materiāliem, šorīt intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja KNAB priekšnieks Jēkabs Straume.

Straume sacīja, ka, sperot šādu soli, viņš uzņemas atbildību, jo arvien nav saņemta atbilde no Saeimas, kurā būtu skaidrojums par komisijai dotajiem uzdevumiem, jo parlamentārā izmeklēšanas komisija veidota kriminālprocesa vētīšanai, tomēr kriminālprocess un operatīvās izstrādes materiāli esot divas dažādas lietas.

Tāpēc Straume, apzinoties komisijas darba nozīmīgumu, nolēmis nevilcināties, ļaujot deputātiem, kuriem ir atbilstoša pielaide valsts noslēpumam, pieeju operatīvajiem materiāliem.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāts Andrejs Judins (V/Par!) norādījis uz trūkumu Saeimas vadības darba regulējumā, ka Saeimas priekšsēdētāja prombūtnes laikā netiek nodrošināta atbilžu sniegšanu uz amatpersonai adresēto korespondenci, tādējādi kavējot “Oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas darbu.

Iesniegumā parlamenta Prezidijam Judins skaidro, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijai ir jāiepazīstas arī ar operatīvās izstrādes lietas materiāliem. Tomēr pēc lūgumu izteikšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) iepazīties ar attiecīgo informāciju, šī iestāde 25.septembrī vērsusies pie Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (VL-TB/LNNK), lūdzot papildus skaidrot parlamentārās izmeklēšanas komisijai dotos uzdevumus.

25.septembrī Saeimas priekšsēdētāja bija devusies apmēram nedēļu ilgā atvaļinājumā, un, lai gan Saeimas Kārtības rullī ir noteikts, ka priekšsēdētāja prombūtnes laikā viņa pienākumus pilda kāds no priekšsēdētāja biedriem pēc savstarpējās vienošanās, tas nenodrošina saņemtās korespondences izskatīšanu un atbilžu sniegšanu, norāda Judins.

“Līdz ar to ir konstatējams, ka esošais regulējums nedod iespēju risināt Saeimas priekšsēdētājai adresētus jautājumus, kamēr priekšsēdētāja ir prombūtnē, kādēļ tiek aizkavēts parlamentārās izmeklēšanas darbs,” teikts parlamentārieša iesniegumā.

Deputāts lūdz Prezidiju izvērtēt situāciju un rast risinājumu, kas novērstu šķēršļus informācijas apritei Saeimas priekšsēdētāja prombūtnes laikā.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā tika izveidota šā gada 21.jūlijā.

youtube icon
Abonēt youtube