Portāls ritakafija.lv sadarbībā ar titula Misters Latvija īpašnieku un fitnesa treneri Kristapu Vildi konsultē, kā pareizi trenēties. Pa šiem gadiem, kopš strādāju kā fitnesa treneris, bieži esmu saskāries ar vairākām problēmām, kuras skārušas gan manus klientus, gan draugus, gan mani pašu. Šajā rakstā apskatīsim galvenos iemeslus, kādēļ mūsu treniņi nav tik rezultatīvi, kā arī lielākās kļūdas, ko mēs pielaižam treniņos, uzturā un ikdienā.Vēlos uzsvērt, ka ar lielu gribasspēku un maksimālu atdevi gandrīz ikviens var sasniegt savu iecerēto mērķi, bet rezultāti būs vieglāk un ātrāk sasniedzami, kā arī paliekoši un bez kaitējuma veselībai, ja darīsim to GUDRI.

1) REĀLS UN ĪSTENOJAMS MĒRĶIS

Daudzi cilvēki strādā bez izteika mērķa. Protams, svara zaudēšana, muskuļu masas palielināšana, ieviest ikdienā kaut kādu sportisku aktivitāti, lai nav visu laiku jāsēž ofisā ir labi mērķi. Bet es runāju par reālu mērķi. Iedomājies, ka esi uzņēmējs. Katra uzņēmēja mērķis ir kāds? Kļūt bagātam, vai ne? Jā! Būtībā, jā, viņš vēlas sev pelnīt iztiku un kļūt finansiāli neatkarīgs, lai pēc tam vispār var neko nedarīt. Tas ir labs mērķis. Bet mērķim seko vairākas lietas. Sākot ar to, ka tas ir tiešam reāls un īstenojams mērķis. Tev ir cieši jānosaka tas, ko Tu vēlies sasniegt, izdarīt un paveikt. Nepietiek vien ar :”Aij, nāk vasara, jāsāk kaut ko darīt.”, vai “Kaut kā gribas lielākas rokas uzkačāt, jāsāk kaut ko darīt.”
Gadīties var tā, ka mērķis ir pārāk grūti sasniedzams, tādēļ vienmēr pie sevis ir jāapzinās, vai es to vispār varu? Piemēram, man bieži nākas strādāt ar jaunajām līgavām, kuras vēlas nedaudz vai vairāk nomest lieko svaru, jo īsti neieliek kleitā. It kā jau nekas slikts vai ne? Problēma ir tajā, ka kāzas ir pēc 3 nedēļām, bet kleita ir 4 izmērus par mazu. TAS VIENKĀRŠI NAV IESPĒJAMS! Tādēļ nevajag mocīt pašiem sevi ar kaut kādām dietām vai 4h gariem treniņiem. Galvenais ir saprast, cik realī pie noteiktā laika, spējām un zināšanām, tas ir iespējams.
Bieži vien šeit arī viss apstājas, jo cilvēkam nav akmenī iecirst mērķis un saprot, ka to tomēr nespēs izdarīt. Ja reiz dari, tad dari no sirds un ar visu atdevi. Protams, ne jau visi vēlas kļūt par profesionāliem atlētiem vai tur ikdienu tikai ar sportu saistīt, tas nav visiem domāts. Bet par veselību vienmēr ir jārūpas.
Tādēļ mērķis ir tas, kuram ir jābūt izteiktam un uz to jāiet vienmēr, apzinoties, cik tas ir reāli iespējams un tad jau viss izdosies.

2) SAVU SPĒJU UN FIZISKĀS SAGATAVOTĪBAS APZINĀŠANĀS

Otrā lietā, manu prāt, vissvarīgākā, ka mēs apzināties savu fizisko sagatavotību. Piemēram, esmu sportists, piedalos sacensībās dažādās gan spēka, gan izturības, bet es to daru savā amatiera līmenī ar citiem tādiem pašiem sportistiem. Un pēkšņi izdomāju ielīst profesionālajā sportā, kur jau pēc pirmā treniņā man sirds gribēs atteikties un visa CNS nobruks. Mēs apzināmies savas spējas un fizisko sagatavotību, lai nepieļautu kļūdas un netraumētos. Bieži nākas redzēt, it īpaši grupu nodarbībās, kā cilvēks bez iepriekšējas pieredzes vēlas turēt līdzi pārējiem. It kā jau nekas slikts, negribas atpalikt, varbūt nedaudz kauna sajūta un kā jau latvietim, mēs nevēlamies izcelties īpaši uz citu fona. Līdz ar to cenšas ar visiem skriet, lekt, pumpēties un visu pārējo darīt vienādā ātrumā ar citiem. Un ar ko tas beidzas? Tas beidzas ar to, ka man nākas šo cilvēku noņemt no trases, jo pulss ir daudz par daudz augsts, spiediens uzkāpis, slikti paliek, elpošana nekāda, bet cilvēks saka, ka var. Te man nākas pateikt:”Ar prātu un dvēseli Tu vari, bet sirds un pārējais ķermenis tam vēl nav gatavs, tādēļ atpūties.”
Tas pats ir arī sporta zālēs un citviet, kur cilvēki iet sportot, bieži vien mēs darām to, ko vēl nedrīkstam un neesam spējīgi izdarīt. Tādēļ vienmēr pēc sava mērķa noteikšanas mēs saprotam, ko vispār esa spējīgi izdarīt un tikai tad sāksim sportot. Jo, ja sports nerada baudu un kaifu, tad tas ātri vien apniks. Ja katra treniņa laikā paliek slikti, līdz tam, ka vemt gribās, tad pamēģināsi to vienreiz, divreiz un viss.

3) SPORTA VEIDA IZVĒLE

Kam patīk skriet? Man riebjas skriet! Bet Tev gan jau patīk, vai ne? Nu, lūk, šeit mēs atduramies nākamajai tēmai, ka ne visi sporta veidi Tev derēs. Man ir vairāki klienti, kuri nav spējīgi fiziski izdarīt noteiktus vingrinājumus, pie noteikta pulsa. Piemēram, meitene vēlas skriet maratonu, bet pulss jau pie 8,5km/h ir pāri 165. Tai pašā laikā, uzlikšu svaru stieni uz pleciem, lai taisa pietupienus, pulss nepāriet pāris 125. Vai nav jocīgi? Cik bieži Tev tā ir gadījies? Atceraties, vissvarīgākais, kas ir sportā, mēs izvēlamies pareizo sporta veida. Sākot jau ar to, vai tas ir spēka, izturības, abu apvienojums u.t.t., smagatlētika, vieglatlētika, Crossfits, skriešana, peldēšana, svavu cilāšana, Body Building, Fitness u.t.t. Tas ir, kā ar pareizās skolas izvēli, ja nošausi greizi, sanāks iznieko pāris gadus savas dzīvēs. Protams, uzzināsi daudz ko jaunu, bet vai tas būtu to vērts, ja uzreiz būtu trāpijis desmitniekā?
Ja patīk, tas, ko Tu dari, Tavs ķermenis tam ir radīts un apdraud Tavu veselību, tad tas ir priekš Tevis.

4) PLĀNA IZVEIDE

Nekas nav sliktāks par treniņu bez plāna. Kādēļ? Skaties un lasi uzmanīgi. Iedomājamies atkal, ka Tavs ķermenis ir kā uzņēmums. Kas ir labs uzņēmums, kurš nesīs lielu peļņu un pastāves gadiem? Tas ir uzņēmums ar labu biznesa plānu. Tas pats ir sporta, ja nav plāna vai plāns ir draņķīgs, tad līdz ar to arī rezultāts nebūs tāds, kādu sākotnēji to vēlējies. Protams, tam nav jābūt pa stundām saliktam, kā to bieži iesaka. Sāc ar pamatu pamatiem, 7:00 vai 20:00 eju uz treniņu, tajā un tajā dienā daru šādu treniņu programmu, šodien ēdu to un to, rīt būs tas un tas, katru mēnesi eju pārbaudīties pie sava trenera vai ārsta, nedaru neko lieku, kas var kavēt plāna īstenošu. Un tas arī ir viss! Nav taču grūti vai ne? Tagad ir tik daudz iespēju, kur aiziet, lai kāds cits šādu plānu izveido. Pie manis, pie citiem speciālistiem, internetā lasīt blogus un smelties iedvesmu no citu ikdienas plāna. Vajag tikai darīt un vajag darīt visu pēc plāna.
Filmās pat ir tāda frāze bieži dzirdama:” It’s all going according to plan.”
Tad novēlu, lai Tev arī viss iet pēc plāna.

5) SEKOŠANA LĪDZI REZULTĀTIEM

Vēl viena bieži sastopama problēma ir tad, kad cilvēks neseko visam līdzi un nepieraksta svarīgākās lietas. Apstāšos pie svarīgākajām, tas nav tikai svars, kas ir jāskatās. Svars ir ļoti mānīgs lielums, jo Tu vari būt muskuļu kalns 100kg vai arī ikpiektdienas vakara tusētājs ar punci un svērt 100kg. Tādēļ svars nav vienīgais, kam ir jāseko. Ko es iesaku darīt ir šīs trīs lietas: seko līdzi apkārtmēriem, uzņem katru nedēļu vienā un tajā pašā vietā, laikā un dienā bildi, lai vari salīdzināt, kā mainies pa nedēļām, un pats svarīgākais, seko līdzi pašsajūtai. Tālāk jau aiziet izmantojamo svaru lielums, laiks, ko vari noskriet vai nomīties ar riteni, pulsa izmaiņas pie augstākas un zemākas slodzes, cik ātri atjaunojas, kā mainās asinsaina, cik labs ir miegs, apetīte, drēbju izmēru maiņa u.t.t. To visu mēs piefiksējam, lai pēc tam varētu sekot līdzi izdarītajam.
Bieži vien nākas dzirdēt frāzi:”Ahh… Neko reāli vairs neredzu.” Tad parādu bildi vai video no pirmajiem treniņiem un seko šis:”AK, MAN DIEVS! Paskaties uz mani tajā bildē. Kauns! Fuij. Ok, ir gan jūtams rezultāts.”
Kādēļ tas tā ir? Jo mēs ikdienā sevi redzam, ātri vien pierodam pie sevis un sava tēla. Ja vēl cilvēks ir emocionālāks, tad viņš sevi vienmēr vērtēs zemāk nekā ir. Tādēļ sekojam līdzi pat vismazākajām izmaiņām, jo tikai tad mēs sapratīsim, cik ļoti esam progresējuši.

6) KĻŪDU UN SASNIEGUMU ANALĪZE

Pieņemsim, ka mums ir ideālais plāns, sekojam visiem rezultātem līdzi, ir pareizais sporta veids, kārtīgi nospraust mērķis. Viss ir! Tad tagad sāc visu analizēt. Cik labi vai slikti gājis, lai novērstu nākotnē nepilnības. Piemēram, pirmos 5 mēnešus svars krita ļoti ātri, tagad viss ir apstājies jau kādus 3 mēnešus ne uz priekšu, ne augšu. Tad sākam visu analizēt, kas varētu būt pie vainas. Vai tas ir uztura jautāju, vai ir jānomaina treniņu programma, varbūt vingrinājumu izpildījums ir nepareizs, pulsa problēmas u.t.t. Visu laiku sevi ir jāanalizē, lai sasniegtu vislabāko rezultātu, jo mēs taču visi vēlamies sasniegt savu mērķi pēc iespējas ātrāk un veselīgāk. Ja pats to neesi spējīgs, ej pie sava trenera, lai Tev palīdz un kopīgiem spēkiem to vienmēr sasniegsiet.

7) JAUNI MĒRĶI

Pats pēdējais ir arī svarīgs punkts – JAUNI MĒRĶI. Iedomājies, Tu esi sasniedzis savu sākotnējo mērķi, gadu vai divus uz to gāji nepadodoties ne dienu. Trenējies, ēdi, gulēji, strādāji tik smagi kā nekad dzīvē. Un VISS! Tu to beidzot izdarīji. Ko tagad? Šādu jautājumu bieži uzdodu saviem klientiem, kāds būs viņu nākamais mērķis? Bieži vien seko klusums, jo cilvēks pats vēl to nezina. Atceraties, ko iepriekš teicu par to, ka mēs visi esam kā mazs uzņēmums un uzņēmējs? Tad, lūk, arī uzņēmumam ir nākotnes plāni un mērķi, kas sekos uz nākamo gadu, sezonu u.t.t. Tas pats ir jābūt arī Tev. Tu nedrīksti apstāties, visu laiku attīsties un kusties. Lai vai, cik ātri vai lēnu mērķi ir sasniedzami, vienmēr ir jāseko nākamajam. Šādā veidā mēs sevi pasargājam no tā, ka mums apnīk un viss. Bieži tā ir gadījies, cilvēks gatavojas vienam noteiktam pasākumam, sacensībām, uzvar, iegūst pirmo vai kādu citu godalgoto vietu viss. Viņš vairs nezina, ko tālāk darīt, viņam pietiek un neko citu negrib. Atgriežas atpakaļ vecajās sliedēs, kas noved pie vēl lielākas nepatikas pret sevi, jo atceras, ko agrāk spēja un tagad vairs nespēj. Es nevēlos, lai Tev tas kādreiz būtu jāpieredz, tā ir ļoti pretīga sajūta. Tādēļ vienmēr tiecies pēc kaut kā, mazs, liels, daudz vai maz jādara, bet dari. Lai nākotnes Tu, vienmēr ir vismaz par 0,1% labāks nekā vakardienas Tu nevis otrādi.

Ceru, ka jums patika šis raksts un guvāt nelielu motivāciju savai ikdienai uzsākot aktīvāku dzīvesveidu. Ja rodas jautājumi par jūsu pašu darbību uzsākšanu vai tupināšanu, droši raksti šeit, nekautrējies, vienmēr palīdzēšu.
Šādus rakstu domāju rakstīt daudz biežāk un aktīvāk, lai pie rīta kafijas būtu laba lasāmviela.
Veiksmīgu šo dienu visiem un trenējaties gudri, un dzīvojiet veselīgi!

Saistītās tēmas: FitnessKristaps Vildepadomi

youtube icon
Abonēt youtube