Lai iedzīvotāji sevi pasargātu no gripas, nav nekā labāka un efektīvāka par vakcīnu, šodien preses konferencē teica veselības ministre Anda Čakša. Viņa norādīja, ka šī iemesla dēļ Veselības ministrija (VM) un tās padotības iestādes turpinās mēģināt cilvēkus pārliecināt, ka vakcinēšanās ir akūti nepieciešama, īpaši, maziem bērniem, grūtniecēm un cilvēkiem gados.

Ministre preses konferencē dalījās ar stāstiem par to, kā viņa saprata, ka gripa ir bīstama slimība. Piemēram, viens no viņas kaimiņiem devies uz slimnīcu, lai veiktu sirds operāciju, taču inficējies ar gripu un nomiris. Tāpat ministre norādīja, ka līdzīga situācija pavērās, pētot mātes un bērna veselības rādītājus, kuros varēja secināt, ka dzemdībās mirušās sievietes bieži gājušas bojā nevis no dzemdību komplikācijām, bet gan gripas.

Vienlaikus ministre norādīja, ka Latvijā ir liels skaits slimības lapu, un tieši gripas laikā to skaits palielinās vēl vairāk, tāpēc viņa aicināja darba devējus pasargāt savus darbiniekus un rūpēties par to, lai viņi būtu vakcinējušies.

Čakša uzsvēra, ka izdevumi, kas iedzīvotājiem radīsies, ārstējot gripu, tostarp iegādājoties medikamentus, būs krietni lielāki par vakcīnas cenu. “Nav nekā efektīvāka par vakcīnu,” uzsvēra ministre.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktora vietniece Antra Fogele informēja, ka 100% valsts apmaksātu vakcīnu var saņemt bērni vecumā no sešiem līdz 24 mēnešiem, kā arī bērni līdz 18 gadiem, kas slimo ar vielmaiņas, nieru, plaušu, sirds un asinsvadu hroniskām slimībām.

Savukārt iedzīvotāji ar hroniskām slimībām, iedzīvotāji no 65 gadu vecumā, kā arī grūtnieces vakcināciju valsts sedz 50% apmērā.

Un jautājumu, vai NVD nav bažu par to, ka šajā sezonā varētu nepietikt vakcīnu, Fogele norādīja, ka vakcinācija pret gripu katru gadu pieaug, tāpēc ir grūti prognozēt, cik daudz cilvēku šogad izvēlēsies vakcinēties. Vienlaikus NVD sekos līdzi vakcīnu daudzumam, un gadījumā, ja radīsies kāds draudošs pārtraukums, situācija tiks risināta.

Foto: LETA

Saistītās tēmas: GripaVakcīna

youtube icon
Abonēt youtube