Gaidot Latvijas valsts simtgadi, šī gada oktobrī Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), Nacionālais Kino centrs un Latvijas Nacionālais arhīvs uzsāks 16 sarunu kino ciklu “Simtgade un vēl”. Tas kino cienītājiem sniegs iespēju vienlaikus iepazīt gan topošās filmas no programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, gan LNB Ziedoņa zālē noskatīties arī citus šīs programmas autoru radošos darbus. Visi cikla pasākumi ir bez maksas.

Ciklā “Simtgade un vēl” katra vakara programmu ievadīs īss stāstījums par vienu vēl topošu simtgades filmu (plānoto pirmizrāžu secībā) un iepazīšanās ar filmas režisoru vai radošo grupu. Savukārt sarunas noslēgumā tiks izrādīta šī paša režisora vai studijas filma, kas tapusi nesenā pagātnē un sniedz ieskatu autora radošajā rokrakstā.

TREŠDIEN, 18.OKTOBRĪ, PLKST. 18.00 tikšanās un saruna ar režisoru un producentu Askoldu Saulīti.

Saruna par filmu “Astoņas zvaigznes” (pirmizrāde 2017. gada 18. novembrī, producē studija “Centrums” un “Terra Europa”). Dokumentālā filma par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem.

Filmas “Bermontiāda” (2009, studija “Centrums”) seanss. Režisora A. Saulīša un producenta Bruno Aščuka iepriekšējais kopīgais darbs par Pirmā pasaules kara vēstures epizodēm – dokumentālā filma ar inscenējumu elementiem, aktieru līdzdalību un Andri Keišu stāstnieka lomā.

TREŠDIEN, 25. OKTOBRĪ, PLKST. 18.00 tikšanās un saruna ar režisoru un operatoru Ivaru Selecki.

Saruna par filmu “Turpinājums” (pirmizrāde 2018. gada janvārī, producē studija “Mistrus Media”). Dokumentālā filma par nākotni – seši bērni sāk skolas gaitas dažādās Latvijas vietā, un neviens nezina, kas tālāk būs, kā viņi dzīvos un ko piedzīvos līdz ar savu valsti Latviju.

Filmas “Zem ozola kuplajiem zariem” (2007, Rīgas kinostudija) seanss. Latvijas dokumentālā kino klasiķa I. Selecka iepriekšējā pilnmetrāžas dokumentālā filma, kura savukārt noslēdz jau 1970. gadā aizsāktu triloģiju, apliecinot Meistara nepārejošo interesi par Latvijas laukiem un cilvēkiem.

TREŠDIEN, 1. NOVEMBRĪ, PLKST. 18.00 tikšanās un saruna ar režisori Madaru Dišleri

Saruna par filmu “Paradīze ’89” (pirmizrāde 2018. gada februārī, producē studija “Tasse Film”). Šī būs režisores debija pilnmetrāžas spēlfilmas formātā – gandrīz autobiogrāfisks stāsts par deviņus gadus vecās Paulas ienākšanu pieaugušo pasaulē tik saspringtā laikā, kad Latvija ir ceļā uz neatkarības atgūšanu.

Filmu “Vējš pelēkās priedes nolauza” (2013, 29 min, “Tasse Film”) un “Dārznieks” (2016, 21 min, “Tasse Film”) seansi. Madaras Dišleres, Latvijas Kultūras akadēmijas absolventes ceļš uz “lielo kino” – spēles īsfilmas, kas jau piedalījušās starptautiskos festivālos, – “Vējš pelēkās priedes nolauza” (LKA bakalaura darbs) un “Dārznieks” (Nacionālā kino balva “Lielais Kristaps” kā labākajai spēles īsfilmai).

Foto: publcitātes foto

youtube icon
Abonēt youtube