Piektdienā tvitera lietotāji izteica domas par šādiem notikumiem:

Pēc trim gadiem vidusskolās visus vispārizglītojošos priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā.

Saulkrastu novadā eksplodējot ēkai bojā gājuši pieci cilvēki, starp tiem Latvijā plaši zināms pirotehniķis.

Eigims nolēmis pilnveidot savas latviešu valodas zināšanas.

1. 2020./2021.mācību gadā vispārizglītojošajās vidusskolās visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus iecerēts mācīt tikai latviešu valodā, saglabājot mazākumtautību skolēniem iespēju dzimtajā valodā apgūt mazākumtautību valodu, literatūru un ar kultūru un vēsturi saistītus priekšmetus. Nākamajā mācību gadā pirmsskolā, sākot no piecu gadu vecuma, plānots sākt jaunā izglītības standarta ieviešanu, kas nodrošinās latviešu valodas prasmi, lai mazākumtautību bērni varētu sekmīgi sākt sākumskolas izglītību latviešu valodā. Savukārt jau no 2020./2021.mācību gada vispārizglītojošajā vidusskolā ieplānots visus vispārizglītojošos mācību priekšmetus pasniegt latviešu valodā. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) solīja, ka ikviens rosinājums tiks izdiskutēts un izsvērts. Vairums tvitera lietotāju atbalsta minēto ieceri.

Tvitera lietotājs, kurš sevi nodēvējis par “Jēzu Kristu” atbalsta ieceri.

VL-TB/LNNK biedrs Edvards Ratnieks gaida atbilstošu rīcību no tiem, kuri atbalstīja Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iniciatīvu iesniegto likumprojektu par nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšanu bērniem.

Tvitera lietotājs Mihails skeptisks par ieceres realizāciju.

2. Saulkrastu novadā dārzkopības kooperatīva “VEF-Biķernieki” teritorijā, kādā dzīvojamā mājā noticis sprādziens un nelaimē gājuši bojā pieci cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece. Ugunsdzēsēji izsaukumu saņēmusi plkst.20.32, jo bija notikusi eksplozija dzīvojamajā mājā un rezultātā pati ēka bija sagruvusi. Sprādzienā gājis bojā Latvijā labi pazīstams pirotehnikas speciālists Ilmārs Āboliņš, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Āboliņš darbojies pirotehnikas uzņēmumā “Svētku aģentūra”, kas rīko salūtus un pirotehnikas specefektus.

Tvitera lietotāja Viktorija Straujupe jūt līdzi bojāgājušo piederīgajiem.

“Radio NABA” raidījuma vadītājs Atis Žagars uzskata, ka pirotehniķis neapdomīgi pakļāva briesmām savu un tuvinieku dzīvības.

Uzņēmējs Ainars Brūvelis uzskata, ka nepieciešami ierobežojumi pirotehnikas nozarē.

3. Ņemot vērā Valsts valodas centra (VVC) atzinumu par viņa nepietekamajām latviešu valodas zināšanām, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Rihards Eigims (“Mūsu partija”) nolēmis tās pilnveidot. “Lai turpmāk nebūtu problēmu, esmu nolēmis pilnveidot savas latviešu valodas zināšanas un jau vairāk nekā divas nedēļas apmeklēju latviešu valodas kursus. Ceru, ka viss būs kārtībā,” aģentūrai LETA klāstīja Eigims. Kā vakar vēstīja LTV dienas ziņas, VVC administratīvi sodījis Daugavpils domes priekšsēdētāju par to, ka viņš nelieto valsts valodu augstākā līmeņa otrajā pakāpē, kā to nosaka likums. Eigimam jāmaksā naudas sods un pusgada laikā jāuzlabo valsts valodas lietošanas prasmes. Tvitera lietotāji atbalsta politiķa nodomu.

Žurnāliste Madara Fridrihsone komentē politiķa nodomu.

Tvitera lietotājs Juris Briedis skaidro Eigima vēlmi pakāpeniski iemācīties latviešu valodu. 

https://twitter.com/JurisBriedis/status/916250540807475200

Savukārt Dzintra Simpson atzinīgi novērtē Daugavpils mēra jau esošās valsts valodas zināšanas.

 

Saistītās tēmas: EigimsMācības latviešu valodāPirotehnika

youtube icon
Abonēt youtube