Šogad jau trešo reizi tiek atzīmēta Britu nedēļa, kad ar dažādām aktivitātēm – gan kultūras, gan gastronomijas, kā arī politiskām, tiek veicinātas Latvijas un Apvienotās Karalistes savstarpējās attiecības. Kā zināms, tad arī britu dizains un mode Latvijā ir atpazīstami labās kvalitātes un stila dēļ, taču vai mēs varam atpazīt britu dizaineru vārdus?

Metjū Viljamsons (Matthew Williamson) – Mančesterā dzimušais dizainers savu nepārtraukto radošo redzējumu izpaudis allaž. 18.gadu vecumā viņš uzsāka studijas pasaules slavenajā Londonas Centrālās Senmartēnas koledžā, un savu karjeru aizsāka uzreiz pēc skolas absolvēšanas. Metjū debitēja 1997.gadā Londonas Modes nedēļā ar savu unikālo un novatorisko kolekciju Elektriskie eņģeļi, kad uz mēles defilēja tādas supermodeles kā Džeida Džegere, Keita Mosa un Helēna Kristensena.

2005.gadā Viljamsons kļuva par Pucci radošo direktoru, bet lai būtu pieejamāks plašākai auditorijai 2002.gadā Metjū noslēdza sadarbības vienošanos ar u/v Debenhams, piedāvājot gan aksesuārus, gan apģērbus bērniem un sievietēm, tāpat mājlietu dizaina elementus.

Šobrīd Metjū radītos apģērbus ir iecienījušas tādas modes dāmas kā aktrise Sjenna Millere, modele Popija Delavinja un Kembridžas hercogiene.

Dizainers ir apdruku, dekoratīvo rotājumu un kaleidoskopisko krāsu guru, taču apģērbā viņš izceļ izsmalcinātību un sievišķību.

Džuliāns Makdonalds (Julien Macdonald) – ir glamūra karalis, kurš savu neatkārtojamo stilu ieguvis strādājot kopā ar Karl Lagerfeld. 1996.gadā Makdonalds tika iecelts par Chanel trikotāžas izstrādājumu dizaineri. Kā vadošais dizainers Džuliāns ir strādājis arī Givenchy modes namā. Neatkārtojamie printi un apģērbu niansētās detaļas ir Makdonalda atpazīstamības rokraksts. Viņa krāšņo stilu ir iecienījušas daudzas slavenības, piemēram, modele Heidija Kluma, dziedātāja Kailija Minoga un citas.

Džaspers Konrāns (Jasper Conran) – ir britu dizainers, kurš jau 19.gadu vecumā izveidoja savu pirmo sieviešu apģērbu kolekciju. Savas karjeras laikā veidojis apģērbus arī Velsas Princesei Diānai. Dizainera rokrakstu iezīmē detaļas un augstā apģērbu audumu kvalitāte. Konrāns veido mūsdienīgas un daudzveidīgas apģērbu kolekcijas, ko varēs izvēlēties gan birojam, gan brīvā laika pavadīšanai ārpus mājas.

Savanna Millere (Savannah Miller) – ir studējusi dizainu un specializējusies trikotāžas apģērbu izgatavošanā. Strādājusi kopā ar tādiem dizaineriem kā Alexander McQeen un Matthew Williamson. Kopā ar savu māsu, aktrisi Sjennu Milleri, izveidojusi Twenty & Twelve zīmolu. 2015.gadā, sadarbībā ar u/v Debenhams izveidojusi savu pirmo kolekciju Nine by Savannah Miller. Savannas kolekcijās atradīsiet mūsdienīgus siluetus, luksusa adījumus, neitrālu krāsu paleti, izšūtas detaļas, mežģīnes, vienkāršus un modernus siluetus.

Bens de Lisi (Ben de Lisi) – no 1982.gada sevi sauc par britu, jo tieši tad dizainers pārcēlās no dzīves Ņujorkā uz Londonu. Ben de Lisi savas kolekcijas ir izrādījis prestižajā Londonas Modes nedēļā 1994. un 1995.gadā, iegūstot dizaineru kārotāko apbalvojumu – British Glamour Designer of the Year, un izpelnījies pasaules slavu Oskara ceremonijas laikā, ietērpjot aktrisi Keitu Vinsletu efektīgā sarkanā kleitā, kas vēl joprojām tiek uzskatīta par vienu no atmiņā visvairāk palikušajām kleitām Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas vēsturē.

Ben de Lisi apģērbus no citiem atšķir tā audumi, drosmīgās faktūras, rakstu salikumi, kā arī spēles ar grafiskiem un ģeometriskiem elementiem.

Džons Ročs (John Rocha) – uz Londonu pārcēlies 70-tajos gados, lai studētu modi. Pēc augstskolas absolvēšanas pārcēlies uz Dublinu, kur dzīvo vēl joprojām, strādājot un veidojot jaunas kolekcijas kopā ar sievu un biznesa partneri Odeti (Odette). 1994.gadā Džonam tika piešķirts prestižais Britu gada dizaina tituls. Savukārt 2002.gadā, atzīstot viņa ilgstošos ieguldījumus britu modes industrijā, Ročs saņēma British Empire apbalvojumu no Viņa Majestātes karalienes.

Dizainera šī brīža aktuālākā kolekcija piedāvā mūsdienīgas mājlietas, apvienojot tās ar skaistām faktūrām un grezniem materiāliem.

Abigeila Aherna (Abigail Ahern) – 2003.gadā nodibinājusi savu mazumtirdzniecības veikalu, kas ātri vien ieguvis top dizaina butika statusu un tiek uzskatīts par vienu no stilīgākajām veikaliem, to atzinuši pat tādi mediji kā Elle Decoration un The Telegraph. Šobrīd Abigeila ir ieguvusi pasaules mēroga panākumus, pateicoties mazumtirdzniecībai un produktu dizainam, tāpat izdodot grāmatas un rakstot dzīvesstila blogu, kas ir viens no ietekmīgākajiem interjeru blogiem Apvienotajā Karalistē. Šobrīd Abigeila sadarbojas ar u/v Debenhams, pasniedz starptautiskas dizaina meistarklases un vada savu uzņēmumu.

Ahernas veidotās kolekcijas atspoguļo aktuālākās tendences un šarmu, eklektismu un britu humoru.

Patriks Grants (Patrick Grant) – pilntiesīgs brits, kas savu 45.gadu vecumā ir strādājis dažādās nozarēs un iepazinis pasauli, strādājot dažādās valstīs, bet atgriezies atpakaļ pie saknēm 2000.gadu sākumā. Šobrīd Grants ir Savile Row Tailors, Norton & Sons un E.Tautz radošais direktors. 2010.gadā ieguvis British Fashion Council`s Menswear Designer of the Year apbalvojumu par savu darbu ar zīmolu E.Tautz. Viņš ir vienīgais vīriešu apģērba dizainers, kurš ir nominēts British Fashion Council/Vogue Fund balvai divus gadus pēc kārtas (2009., 2010.gadā). Granta apģērbu kolekcijas izceļas ar eleganci un pārdomātu, praktisku dizainu.

Saistītās tēmas: Britu nedēļa Rīgā

youtube icon
Abonēt youtube