ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) trešdien publiskojusi plašu dokumentu un video arhīvu, kas tika atrasts 2011.gadā Pakistānas paslēptuvē, kur ASV specvienība likvidēja teroristu grupējuma “Al Qaeda” līderi Osamu bin Ladenu.

“Publiskošana dod iespēju amerikāņiem gūt dziļāku ieskatu par šīs teroristu organizācijas plāniem un darbiem,” pavēstīja CIP direktors Maiks Pompeo.

CIP internetā izlikusi 470 000 failus, kas tika iegūti ASV specvienības SEAL 2011.gada 2.maija slepenajā operācijā Pakistānas pilsētā Abotābādā, kad tika nogalināts bin Ladens.

Vašingtonas domnīcas “Foundation for Defense of Democracies” pētnieki, kuriem bija pieeja materiāliem pirms to atslepenošanas, saka, ka to vidū ir bin Ladena dienasgrāmatas un viņa dēla kāzu video.

Materiālos ir informācija, kā “Al Qaeda” plānojas atzīmēt desmito gadadienu kopš 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem, grupējuma darba pie savu vēstījumu izplatīšanas Rietumu medijos, tā centieniem izmantot “Arābu pavasari”, bin Ladena centieniem saturēt kopā organizāciju, tajā valdot strīdiem par uzskatiem un darbības taktiku.

“Šie dokumenti palīdzēs aizpildīt dažas tukšās vietas, kādas mums joprojām ir par “Al Qaeda” vadību,” sacīja domnīcas pētnieks Bils Rodžio.

youtube icon
Abonēt youtube