Šogad Latvijas ekonomikā gaidāma izaugsme 4,5-5% apmērā, ceturtdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja “Swedbank” galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

“Visticamāk, 5% [iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi] gadā kopumā mēs nepārsniegsim, bet 4,5-5% intervālā, visticamāk, mēs būsim. Šādu izaugsmi Latvijas ekonomika nav redzējusi jau ļoti, ļoti ilgi,” teica Kazāks, piebilstot, ka šobrīd Latvijas ekonomikā izaugsme ir ļoti plaša, proti, pieaugums ir praktiski visos tautsaimniecības sektoros.

Viņš arī norādīja, ka šo ekonomikas izaugsmi ne visi Latvijas iedzīvotāji vēl jūt, bet cilvēku loks, kas to izjūt kļūst aizvien plašāks. “Algas augs, bet arī uzņēmumi ļoti uzmanīgi domās, kā viņi šo naudiņu var atpelnīt. Līdz ar to iedzīvotājiem jārēķinās – ja gribi lielāku algu, strādā ražīgāk,” uzsvēra Kazāks.

“Swedbank” galvenais ekonomists prognozēja, ka arī nākamajā gadā Latvijas ekonomikā turpināsies strauja izaugsme. “Šī diezgan straujā izaugsme, visticamāk, turpināsies arī nākamajā gadā, jo gan pasaules ekonomika šobrīd jūtas diezgan labi, gan arī iekšējais spiediens ekonomikai augt, kas ir uzkrājies iepriekšējos gados, beidzot sit augstāku vilni,” sacīja Kazāks.

Pēc viņa teiktā, negatīvie riski, kas Latvijas ekonomiku varētu strauji sabremzēt, šobrīd pamatā ir ārējie, tostarp dažādi ģeopolitiskie riski, kamēr iekšējie negatīvie riski vairāk ir saistīti ar to, cik strauji un cik ilgi turpināsies ekonomikas kāpums. “Šobrīd, ja tā vienkārši saka, Latvijas ekonomika iekšēji milzīgas ziepes vēl nav savārījusi. Iekšējie negatīvie riski ir vairāk vērsti uz to, cik strauji mēs augsim, cik ilgi mēs augsim, vai mēs šo labās izaugsmes laiku vienkārši nobumbulēsim un pēc tam atkal grūtā brīdī domāsim, ko darīt tālāk, vai mēs būsim sagatavojušies. (..) Vai mēs šajos labas izaugsmes laikos strādāsim, vai mēs atpūtīsimies. Ja mēs strādāsim, tad nākotne būs labāka,” piebilda Kazāks.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijas IKP šogad trešajā ceturksnī, pēc sezonāli neizlīdzinātiem ātrā novērtējuma datiem, ir pieaudzis par 5,8%, salīdzinot ar 2016.gada attiecīgo laika periodu.

youtube icon
Abonēt youtube