Pagājušajā nedēļas nogalē Valsts policija rīkoja vērienīgas kratīšanas ar mērķi apkarot nelegālo akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgū. Kratīšanu laikā tika atsavināts liels daudzums tabakas izstrādājumu un noziedzīgā ceļā iegūtu finanšu līdzekļu. Aizdomās par nelegālo akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgū likumsargi aizturēja 15 personas, no kurām desmit ir organizētu noziedzīgu grupu dalībnieki. Septiņām aizturētajām personām ir piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Uzsākto kriminālprocesu ietvaros joprojām turpinās aizdomās turēto aizturēšana.

Mērķtiecīgi cīnoties ar nelegālo akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgū, Valsts policija bija nonākusi pa pēdām organizētām grupām, kuru dalībnieki ir saistīti ar šo nelegālo rūpalu.

Sestdien, 4. novembrī, nolūkā tirgus teritorijā un aizdomās turēto organizēto grupu dalībnieku īpašumā esošajos objektos atrast un atsavināt nelikumīgus alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvalde organizēja vērienīgas kratīšanas, kurās iesaistījās arī Speciālo uzdevumu bataljons un Kinologu nodaļa ar narkotiku un tabakas izstrādājumu meklēšanā apmācītiem dienesta suņiem. Kratīšanās piedalījās Valsts ieņēmumu dienests Muitas pārvaldes kinologi ar dienesta suņiem, kas apmācīti naudas un tabakas izstrādājumu meklēšanā, kā arī Rīgas pašvaldības policija.

Kopā Rīgas Centrāltirgū un dažādās adresēs Rīgas reģionā minētajā datumā tika veiktas 140 kratīšanas. Kratīšanu rezultātā tika izņemts aptuveni 321 tūkstotis gabalu tabakas izstrādājumu ar Baltkrievijas Republikas, Krievijas Federācijas akcīzes markām un bez akcīzes markām, kā arī ap 200 litru nelegālā alkohola. Kratīšanu laikā tika atsavināti arī apmēram 66 tūkstoši eiro un 400 latu, kas, pēc policijas rīcībā esošās informācijas, iegūti no nelegālo akcīzes preču realizācijas. Tāpat atsavināti dārgakmeņi un dārglietas, kas, visticamāk, iegādātas par noziedzīgi iegūtajiem līdzekļiem, kā arī divi ieroči un citas vērtīgas mantas. Kratīšanu laikā atsavināti aptuveni arī divi grami kokaīna un šāds pats daudzums marihuānas.

Šajā pašā dienā aizdomās par tabakas izstrādājumu un alkoholisko dzērienu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvadāšanu un realizāciju Rīgas Centrāltirgus teritorijā tika aizturētas 15 personas, no kurām desmit personas ir organizētu noziedzīgu grupu dalībnieki. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šo grupu dalībniekiem bijušas strikti sadalītas lomas, proti, to vidū bijuši organizētāji, piegādātāji un tirgotāji.

Jāpiemin, ka daļa no aizturētajiem organizēto grupu dalībniekiem jau iepriekš bijuši saistīti ar nelegālo akcīzes preču apriti Rīgas Centrāltirgū un administratīvi, kā arī krimināli sodīti par šādiem pārkāpumiem. Šobrīd septiņām no aizturētajām personām ir piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Tāpat astoņas personas tika aizturētas administratīvā kārtībā par akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumu pārkāpšanu.

Saistībā ar notikušo šobrīd turpinās izmeklēšana divu kriminālprocesu ietvaros. Viens no tiem kvalificēts pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas – par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu, pārvietošanu (pārvadāšanu) vai realizāciju, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tas izdarīts lielā apmērā. Savukārt otrs kriminālprocess kvalificēts gan pēc jau minētā Krimināllikuma panta, gan pēc 221.2 panta trešās daļas – par nelikumīgu alkoholisko dzērienu realizāciju, ja tas izdarīts lielā apmērā.

Saistībā ar atklātajiem noziegumiem policija turpina aizturēt personas.

Nelegālo akcīzes preču apkarošana ir viena no Valsts policijas prioritātēm. Likumsargi atgādina iedzīvotājiem neatbalstīt nelegālo akcīzes preču tirgoņus un neiegādāties nelegālās cigaretes un alkoholu, jo šāda rīcība ir sodāma. Tāpat iedzīvotāji ir aicināti ziņot par nelegālo akcīzes preču tirdzniecības vietām.

#Atkrāpies! ir pretkrāpšanas kustība, kurā apvienojušās Latvijas valsts pārvaldes iestādes, kas cīnās pret krāpniecību dažādās jomās un izpausmēs, kā arī Latvijas iedzīvotāji un organizācijas, kas stingri iestājas pret jeb kāda veida krāpšanu. Vairāk informācijas un iespēja iesaistīties kustībā www.atkrapies.lv.

Avots: Valsts policija

Saistītās tēmas: #atkrāpiesValsts Policija

youtube icon
Abonēt youtube