Vakar savu 80. jubileju svinēja Latvijas Valsts viena no populārākajām politiskajām personībām eksprezidente Vaira Vīķe- Freiberga. Šķiet vienu no zīmīgākajām dāvanām viņai pasniedza LTV, Guntas Slogas vadībā izveidojot filmu par bijušo valsts vadītāju. Tieši filmas sakarā sociālajā tīklā facebook.com izvērtās nopietna viedokļu sadursme. Tā dēvētās pašmāju “radošās inteliģences” pārstāve Nora Ikstena bija tik uzvilkusies, ka aizmirsa par inteliģenci un pat radošumu, lai vienkārši  pārietu personīgos apvainojumos. Tam pievienojās arī skandalozā deputāta Artusa Kaimiņa māte Liene, savukārt kādreizējā politiķe Sarmīte Pīka Milleram pat ieteica pavārtīties dubļos, lai dzīvē būtu vairāk mēslu.

 

Kompliments par nodokļu maksātāju naudu

Latvijas valsts televīzijas saturs lielākoties tiek veidots par nodokļu maksātāju naudu. Un īsi pirms 1.decembra svinībām dienas gaismu ieraudzīja filma par eksprezidenti Vairu Vīķi- Freibergu. Ilgus gadus būdams žurnālists, savu neapmierinātību ar vienpusēju viedokli par filmu izteica koncertzāles Rīga īpašnieks Juris Millers.  “Par VVF veltīto filmu. Vakarnakt noskatījos tik daudzu apjūsmoto filmu par Vairu Vīķi Freibergu. Nenoliedzot VVF nopelnus Latvijas ārpolitikā, radās jautājums par šādas absolūti nekritiskas un komplementāras filmas izveidi sabiedriskajā TV. Kā personai veltīts biogrāfisks darbs – jā, neslikti (ar dažiem operatora profesionālajiem brāķiem), bet – domāju, ka filmas scenārija autore Gunta Sloga lieliski zina par abu pušu viedokļu paušanu – jā, es gribēju redzēt Emša taisnošanos. Jā, es gribēju dzirdēt Damokla zobena joprojām neskartos komentārus. Un – gribēju redzēt arī medaļas otru pusi, kurai politiķu aprindās tika dots apzīmējums ” Karalienes galma un VVF ģimenes polittūrisms”. Pat fakts, ka pēc ievēlēšanas amatā VVF kā pirmajam roku paspieda VDK darbiniekam Jurim Bojāram, tika komplementāri noklusēts. Tāpat, kā dzīvokļa, Jūrmalas zemes un kapavietas fīrēšanas. Un nē, man neskauž.  Tāpat mani nebiedē fakts, ka t.s. čekas maisos var parādīties daudzu LV kultūras darbinieku vārdi, tostarp – arī (iespējams) VVF, kura padomju gados reti brīvi apmeklēja LPSR. Šie kritiskie momenti man pietrūka par nodokļu maksātāju sarūpētajā komplementāras žurnālistikas kinotortē, par kuru jūsmo Latvijas sabiedrība. PS- un vēlreiz paldies VVF par veikumu ārpolitikā. To nebūt negrasos noniecināt”, tā savas domas pauda Millers.

Veidemanei par daudz cukura

Šim viedoklim pievienojās arī rakstniece un žurnāliste Elita Veidemane: “Tā bija tik salda pačalošana, ka pēc tam gribējās uzēst siļķi. Juri, ne jau visa Latvijas sabiedrība jūsmo par šo pārsaldināto putukrējumu. Savukārt, viens no pašmāju video klipu un kino celmlaužiem Jānis Rušenieks norādīja uz kādu divdomību prezidentes ievēlēšanas brīdī: “Tāpat tika un tiek noklusēts, ka brīdī, kad šī persona tika izvirzīta, ievēlēta un stājās amatā kā Latvijas Republikas prezidente, viņai bija gan Latvijas, gan Kanādas pilsonība. Pirmā ievēlēšanas procedūra un fakts ir pretēji Satversmē paredzētajam!” Šim viedoklim bija daudzi piekritēji un atbalstītāji, kas komentāros atgādināja ne tos glaimojošākos faktus par Freibergas kundzes prezidentūras gadiem.

 

Sarmīte Pīka iesaka, kur meklēt mēslus

“Bet es nepiekrītu. Man patīk LTV kā jūs sakāt komplementāras filmas par cilvēkiem, kuri to ir pelnījuši- Vaira Vīķe- Freiberga, Aivars Vilipsons, Māris Sirmais un daudzi citi, kuri dara savu darbu godīgi un veido šīs valsts vēsturi. Tik daudz ļaunuma un mēslu visapkārt, kādēļ gan nepriecāties par tiem ļaudīm, ar kuriem varam lepoties. Un Prezidentu sakarā- vai mums jelkad ir bijis jauno laiku vēsturē tāda Prezidente kā Vaira Vīķe- Freiberga? Spēcīga, harizmātiska personība. Uzticīga Latvijai. Spējīga būt rampu ugunīs it visur. Vai daudz mums tādu ļaužu,” tā pretsparu neglaimojošajiem komentāriem aizsāka rakstniece Nora Ikstena. Starp Milleru un Ikstenu sākās viedokļu apmaiņa, ko var uzskatīt par argumentētu sarunu. Taču drīz vien radošās inteliģences mērs diskusijām tika izsmelts un rakstniece nolēma atbildēt ar privātas dabas uzbrukumu. “ Pēc loģikas vajadzētu priecāties, ka tādā salīdzinoši mazā tautā ir tādi Cilvēki, ar kuriem var lepoties, kuri ir lieli, radoši un spēcīgi. Un ja runājam par ētikas standartiem, tad vajag visupirms paraudzīties spogulī,” jau uzbrūkošāka tonī turpināja komunicēt rakstniece.  Un beidzot sākās īsta vārdu kauja, kurā Ikstenas domu biedri nolēma izteikties nevis par diskusijas tēmu, bet tās autora personību. Skandalozā deputāta Artusa Kaimiņa māte Liena pamanījās savā komentārā izteikt neapmierinātību arī ar žurnālistu Lato Lapsu, kas vispār šajā diskusija neiesaistījās pat ar “like” pogas nospiešanu. “Juris Millers taču pārstāv melno un dzelteno presi un neko labu ne pa vienu nav ne teicis , ne rakstījis , tāpat kā Lato Lapsa! Mums ir maz cilvēki, ar ko ,mēs varam lepoties Pasaulē un viena no 1.,tā ir mūsu Vaira Vīķe Freibergas kundze. Paldies mūsu VVF par ieguldīto mūžu Latvijai,” tā komentēja Liene Kaimiņa. “Zini, Juri! Ja tev šai dzīvē mēsli vēl ir par maz, tad vari viegli atrast kur pavārtīties. Viss ir slapjš un netīrs. Es filmu noskatījos ar prieku un lepnumu, ka mums bija prezidente, par kuru nebija kauns. Nespēju noticēt, ka tev trūkst izpratne par to, ko cilvēkam vēlās pateikt viņa jubilejas reizē,” šādu ieteikumu Millers saņēma no Briselē vairākus gadus nodzīvojušās politiķes Sarmītes Pīkas.

Foto: Facebook.com

 

 

 

 

 

youtube icon
Abonēt youtube