Valsts kanceleja (VK) par vairākiem tūkstošiem eiro ir organizējusi apzinātības treniņus ierēdniecības augstākā līmeņa vadītājiem, lai tie apgūtu “sevis atrašanu”, “pamošanos” un “ķermeņa skenēšanas meditāciju”, raksta “Latvijas Avīze”.

Apzinātības treniņi apmaksāti 20 valsts pārvaldes iestāžu vadītājiem un viņu vietniekiem un tos snieguši apzinātības prakses pārzinātāji – teologs Juris Rubenis no “Integrālās izglītības institūta” un izziņas, atjaunotnes un kultūras centra “Miervidi” pārstāvji Sandis Kristars Dūšelis, Evija Apine un Indra Majore-Dūšele.

2017.gadā dibinātais “Integrālās izglītības institūts” piedāvā personības pilnveides programmas, redzīguma treniņus, trenētu spēju tvert kopsakarības plašākā kontekstā, un mācību maksa, piemēram, par kursu uzņēmumiem “Apzinātības treniņi vadītājiem” ir 660 eiro vienam dalībniekam bez PVN.

“Plānotais budžets apzinātības treniņiem bija paredzēts ne vairāk kā 6600 eiro bez PVN, un nepieciešamais pakalpojums bija apzinātības treniņu vadīšana augstākā līmeņa vadītājiem divām grupām vismaz 16 stundas,” par valsts izmaksām stāstījusi VK pārstāve Sabīne Spurķe. Apmācību vadītāji izvēlēti atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajai iepirkuma procedūrai – cenu aptaujā. Pēc trīs pretendentu piedāvājumu izvērtēšanas tikuši noslēgti divi līgumi ar diviem dažādiem pakalpojuma sniedzējiem. “10 nodarbības 20 cilvēku grupai un sešu mēnešu pēcprogrammas mentoringa prakse maksā 3000 eiro plus PVN,” piebildusi Spurķe.

Kā redzams no kursu programmas apraksta, valsts pārvaldes vadītāji ir apguvuši plašu tematu loku – sākot ar ievadu apzinātības/meditācijas pamata principos un praksē un beidzot ar apzinātības vai meditācijas prakses izraisītajiem fenomeniem un krīzēm un atbildēm uz jautājumiem, kā ar tām strādāt. Viņi ir mācījušies apzinātības prakses tehniku un metodiku, trenējušies vērībā, uzzinājuši par “sevis atrašanas” un “pamošanās” metodēm u.c. zinības.

Lūgti skaidrot, ko valsts iestāžu pārstāvji ieguva apzinātības treniņos, VK direktora vietniece Baiba Medvecka sacījusi: “Mēs dzīvojam straujā un informācijas pārbagātā pasaulē. Tajā pašā laikā lielu lomu ieņem viedokļu dažādība, ko valsts pārvaldē būtu jāsaprot kā dažādu mērķgrupu – uzņēmēju, nevalstisko un sociālo partneru, iedzīvotāju – iesaistīšana politiku veidošanā un lēmumu pieņemšanā. Rubeņa lekcijas un apzinātības praktizēšana ļauj piedzīvot šo domāšanas maiņu, kad no “pareizajiem” un bieži vien izslēdzošajiem viedokļiem pārejam uz atvērtību un plašāka konteksta uztveršanu, dažādā pieņemšanu bez aizspriedumiem. Domāju, ka mums, valsts pārvaldē nodarbinātajiem, ir jādara viss labākais, lai pakalpojumu saņēmēji justu, ka viņus patiesi uzklausa un lēmumu pieņemšana balstās uz plašāku kontekstu, domājot no nākotnes perspektīvām. Kā rāda 2018. gadā veiktais valsts pārvaldes iesaistīšanās pētījums, tad tieši augstākā līmeņa vadītāji ir visvairāk pakļauti izdegšanas riskam. Līdz ar to šis ir arī valsts pārvaldes kā darba devēja piedāvājums vadītājiem strādāt ar saviem resursiem, jo tikai tāds vadītājs, kurš spēj pārvaldīt sevi, var vadīt citus. Un nevar noliegt, ka ikviena iedzīvotāja interesēs ir, lai lēmumu pieņemšana būtu viedu, atvērtu un uz sadarbību vērstu vadītāju rokās. Līdz ar to šis ir ieguldījums kolektīvās inteliģences izaugsmē.”

Ziņas avots: LETA.

Saistītās tēmas: Valsts Kanceleja

youtube icon
Abonēt youtube