Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas gadadienas ietvaros zaļajā zonā pie Latvijas Mākslas akadēmijas, līdzās Latvijas Nacionālā muzeja atklāšanas svinībām, 4.maijā tika svinēti pirmie Baltā galdauta svētki Latvijā. Šo svētku mērķis ir iedibināt un stiprināt tradīciju 4. maijā cilvēkiem pulcēties pie viena galda ģimenes, draugu, kaimiņu vai kopienas lokā, apzināti svinot savas valsts esību un godinot tos, kuri palīdzējuši to radīt un nosargāt.

Baltā galdauta svētkus cilvēki rada sev paši, uz tiem katrs nāk ar savu cienastu, katrs pievieno galdā un kopīgajās sarunās savu devumu, kopīgi radot svētku sajūtu. Svētki tika rīkoti, lai atgādinātu, ka Latvijas otrā dzimšanas diena ir rezultāts konkrētu cilvēku drosmei un neatlaidīgai rīcībai, vēlmei par brīvu un neatkarīgu Latvijas valsti.

Jau no plkst.11:00 uz svētkiem sāka pulcēties cilvēki uz kopīgu Baltā galdauta pikniku, kur zaļajā zonā tika izvietoti mīkstie krēsli, uz ielas baltajās teltīs varēja iegādāties pašmāju restorānu un citu ēdināšanas iestāžu gardumus, kā arī netika aizmirsts par foto stūri, kuros interesenti varēja iemūžināt sevi fotogrāfijās par godu šiem svētkiem.

Baltā galdauta svētki notika ne tikai Latvijas galvaspilsētā, bet arī daudzās citās Latvijas pilsētās, atzīmējot Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu. Svētki par godu Latvijai tika svinēti pat Vācijā un Beļģijā!

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube