Šodien, 4.maijā, savas durvis apmeklētājiem svinīgajā ceremonijā vēra atjaunotais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Uz atklāšanu bija ieradušies cilvēku simti, kas veidoja garu rindu pie mākslas muzeja durvīm. Rinda sākās uz muzeja kāpnēm pie galvenās ieejas, tā stiepās visas Krišjāņa Valdemāra ielas garumā, līdz krustojumam ar Kalpaka bulvāri, kur cilvēki turpināja stāties rindā gar Latvijas mākslas akadēmijas durvīm.

Pirms svinīgās lentas pārgriešanas un muzeja durvju vēršanas, pasākuma apmeklētājus uzrunāja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, kā arī pasākuma oficiālās daļas goda viesi – Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis, Latvijas Republikas kultūras ministre Dace Melbārde, Lietuvas Republikas kultūras ministrs Šarūns Birutis (Šarūnas Birutis), Rīgas Domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un gleznotāja Džemma Skulme. Goda viesu vidū bija arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, Rīgas domes īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, kā arī būvniecības procesā iesaistītie cilvēki – Lietuvas arhitektu biroja “Processoffice” arhitekts Vītauts Biekša (Vytautas Biekša), būvkompānijas “RE&RE” ģenerāldirektors Didzis Putniņš, “RE&RE Būve” vadītājs Valdis Koks un būvuzraugs Leonards Dubkevičs.

Ministru prezidents Māris Kučinskis savā runā uzsvēra muzeja nozīmīgumu: “Māksla ir viens no nacionālās identitātes stūrakmeņiem. Ideoloģijas nāk un iet, atstāj plaisas Latvijas kultūrā, bet nespēj iznīcināt tās vērtības”. Viņš izteica vēlmi, lai visu Latvijas skolu audzēkņi apmeklētu jaunatvērto muzeju. “Mēs nezinām kādus iespaidus viņi gūs, bet zinām, ka tas ir ļoti svarīgi viņu nākotnei. Mēs to zinām, bet viņi to vēl nenojauš. Tas ir vēl viens mākslas brīnums!”

Lietuvas Republikas kultūras ministrs Šarūns Birutis bija patiesi priecīgs redzēt tādu cilvēku rindu pie muzeja durvīm. Viņš norādīja, ka katra valsts sākas ar kultūru un neviena rinda pasaulē ministru nepriecē tā, kā rinda pie muzeja, ko šodien bija iespējams vērot pie restaurētās muzeja ēkas.

 

Atklāšanas ceremonijas beigās LNMM direktore Māra Lāce ar Rīgas domes īpašuma departamenta direktoru Oļegu Burovu svinīgās atklāšanas ceremonijas goda visiem pasniedza suvenīrus, kas izgatavoti no ēkas vēsturiskā stikla. Šis stikls ir 110 gadus vecs, tas ir izturējis divus karus un piedzīvojis dažādus laikus. Šobrīd rekonstrukcijas laikā tas nomainīts, tomēr lai piemiņa dzīvotu, tika izgatavoti šādi suvenīri.

Pēc svinīgajām uzrunām ceremonijas goda viesi devās augšup pa restaurētā muzeja kāpnēm, lai svinīgi pārgrieztu sarkano lenti un vērtu muzeja durvis apmeklētājiem.

Kā norādīja māksliniece Džemma Skulme: “Latvijā ir grūtības – nerodas bērni. Bet māksla rodas pārpārēm, vēl un vēl, un vēl!” Nu šī māksla ir ieguvusi sev jaunas mājas, kurās no šodienas to varēs apciemot ikviens interesents.

Šobrīd muzejā apskatāma 19. un 20.gadsimta mākslas ekspozīcija, kā arī Vecmeistara Borisa Bērziņa un avangarda mākslas klasiķa Miervalža Poļa izstādes.

 

 

 

 

 

 

 

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs – vieta, kurā mājo Latvijas vizuālās mākslas vēsture un bagātīgs latviešu kultūras mantojums.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube