Ja cilvēks negulēs vienu diennakti, tad nekādu nopietnu bojājumu veselībai tas nenesīs, tomēr ilgstošs laika periods bezmiegā noved pie cirkādes cikla traucējumiem, kas ir atbildīgs par cilvēka bioloģiskā pulksteņa aktivitāti un regulē imūnsistēmu miega laikā. Cirkādes ritmi ir atbildīgi par smadzeņu aktivitāti un vielmaiņu, tapēc ilgstošā atteikšanās no miega noved pie nopietniem organisma traucējumiem.

Ja cilvēks negulēs vienas diennakts laikā, tad viņš jutīsies noguris un viņam var sākties problēmas ar atmiņas un uzmanības traucējumiem.

Ja cilvēks negulēs divas-trīs dienas, tad pie problēmām ar nogurumu un atmiņas traucējumiem, pievienosies arī koordinācijas nestabilitāte un sāksies nopietnas problēmas ar redzes koncentrēšanos. Nervu sistēmas bojājumu dēļ  var sākties nervu raustīšanās,jeb nervu tiks, bet iespēja fokusēties uz konkrētām lietām pavisam pazūd. Cilvēka runa paliek monotona un knapi saprotama. Pie smadzeņu traucējumiem  pievienojas arī  gremošanas sistēmas slimība – palielinās apetīte ( gribēsies vairāk treknas un sāļas pārtikas), jo organisms ieslēgs stresa situācijas un tauku uzkrāšanas funkcijas. Interesanti ir tas, ka cilvēkam šādā stāvoklī būs grūti iemigt, pat tad, ja viņš to ļoti vēlēsies.

Četras-piecas dienas bez miega cilvēkam var izraisīt halucinācijas un viņš kļūs ļoti īgns. Pēc piecām dienām, kas tiks pavadītas bezmiegā, pazeminās  galvenās smadzeņu darbības funkcijas un organisms kļūs ļoti vājš. Nopietni traucējumi būs pamanāmi loģiskās un matemātiskās domāšanas procesos – pat parasts aritmētisks uzdevums liksies par neiespējamu misiju. Runa kļūs vēl nesaprotamāka.

Sestajā-septītajā dienā cilvēks vairs nelīdzināsies sev – kāds viņš bija pirms bezmiega maratona. Viņa uzvedība kļūs pārāk dīvaina, jo pie vizuālām halucinācijām pievienosies arī dzirdes traucējumi.

Oficiālam bezmiega rekordistam Rendijam Gardneram (Randy Gardner), kurš negulēja 254 stundas – 11 diennaktis, eksperimenta sestās dienas laikā parādījās Alcheimera sindromi, paranoia un stiprākās halucinācijas.

Ceļa zīmi viņš uztvēra par cilvēku un ticēja, ka radiostacijas diktors vēlas viņu nogalināt.

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube