Ar straujiem soļiem tuvojas jau par tradīciju kļuvusī ikgadējā Muzeju nakts. Tā ir nakts, kad gan Rīgas, gan citu Latvijas reģionu muzeji un institūcijas vērs savas durvis interesentiem un piedāvās plašu kultūras programmu vairaku stundu garumā. Ritakafija.lv devās uz Muzeju nakts preses konferenci, lai noskaidrotu sīkāk par gaidāmajiem pasākumiem.

Šis jau ir 12.gads, kad tiek atzīmēta Muzeju nakts. Šis pasākums ir starptautisks, kas nozīmē, ka Latvija nav vienīgā valsts, kas atzīmē šo kultūras notikumu, bet arī citas Eiropas valstis. Taču viena no Latvijas atšķirības zīmēm un īpatnībām ir tāda, ka katru gadu Muzeju naktij ir sava tematika. Šogad tēma ir durvis. Šī tēma var būt veltīta starptautiskām attiecībam, mākslai un pat amatniecībai. Latvijas muzeji ir atraduši radošu veidu, kā piepildīt tieši savu muzeju ar aktivitātēm un ekspozīcijām, kas ir veltītas šī gada tēmai.

18.maijā tiek sagaidīta Muzeja diena, bet šogad tieši 21.maijā tiks svinēta arī Muzeju nakts. Zinaji vai nē, bet, rīkojot šo pasākumu, ir jāievēro arī daži noteikumi – Muzeju nakts ne vienmēr notiek vienā un tajā pašā datumā, taču tai obligāti ir jābūt sestdienai, kas ir vistuvāk 18.maijam. Un šogad tas izrādījās 21.maijs. Kā arī muzeju darba laiks šogad ir noteikts no plkst.19:00 līdz plkst.01:00 naktī.

Popularitāte ar katru gadu pieaug

Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns apstiprināja, ka Muzeju nakts popularitāte ar katru gadu pieaug gan apmeklētāju, gan muzeju ziņā. Ja 2005.gadā pasākumā piedalījās 54 muzeji un tika reģistrēti aptuveni 65 000 apmeklētāju, tad šogad dalību ir pieteikuši 150 muzeji un apmeklētība no 2007.gada ir aptuveni 200 000 apmeklētāju. Šogad Rīgā piedalīsies 44 muzeji, vairāk ka 100 muzeji būs atvērti citos reģionos. Šis pasākums patiešām ir apņēmis visu Latvijas teritoriju, taču lielākā aktivitāte ir gaidāma Vidzemē, kur pieteicies ir 41 muzejs. Kurzemē dalību pieteikuši 27 muzeji, Zemgalē – 15 un Latgalē – 14 muzeji. Arī šogad ar Muzeju nakti sadarbosies uzņēmums Rīgas Satiksme, pagarinot sabiedriskā transporta kustību līdz plkst.02:00 naktī. Pirmo gadu tiek veikta sadarbība ar Pasažieru Vilcienu, kur būs iespējams iegādāties biļetes ar 50% atlaidi visos virzienos, ja nu kāds vēlas apskatīt kādu muzeju, kas atrodas tālāk no Rīgas. Pats Jānis Garjāns par Muzeju nakti saka šādi: “Muzejs ir daudzveidīga institūcija, kas nodrošina kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu. Tā ir vieta pētniecībai, izglītībai, bet Muzeju naktī mēs vēlamies uzsvert ko citu. Jūs, visticamāk, negūsiet jaunas zināšanas vai kādu svarīgu atklāsmi par šo pasākumu. Mēs vienkārši vēlamies, lai šajā dienā cilvēki labi pavadītu laiku un tiktos ar muzeju darbiniekiem un izstādītajiem darbiem”.

Speciāli izveidoti maršruti aktīviem cilvēkiem

Kopā ar Muzeju nakts rīkotājiem arī radio NABA radās kāda jauna iecere, tā ir ideja par velo maršrutu izveidošanu. Maršruts vedīs četros dažādos virzienos un tajos tiks iekļautas četras dažādas tēmas. Tas ir kā aicinājums pievērsties un apmeklēt muzejus, kas atrodas ārpus centra. Tā kā apmeklētāju skaits ir ļoti liels un bieži vien apmeklētājiem sanāk stāvēt rindās, tad, apmeklējot muzejus, kas atrodas tālāk no pilsētas centra, ir iespēja izvairīties no lielās burzmas, pie reizes veltot uzmanību skaitliski mazākam muzeju skaitam, jo katrā maršrutā ir iekļauti ne vairāk par 3 – 4 muzejiem. To pārstāvētās programmas ir pietiekami daudzveidīgas un interesantas, lai Muzeju nakti pavadītu varbūt nedaudz savādākā atmosfērā, kā tas ir parasti pierasts. Velo maršruti ir pieejami radio NABA mājaslapā, kā arī Muzeju nakts oficiālajā mājas lapā www.muzeju-nakts.lv, kur arī ir meklējuma visa pasākuma programma.

Foto: ritakafija.lv

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube