Kāda britu vadīta komanda 2006.gadā no kaujas kuģa Admiral Graf Spee pakaļgala izvilka milzīgu bronzas statuju ar jūras ērgli un svastiku, kura dizaina autors bijis pats Ādolfs Hitlers. Kopš 1939.gada ir pagājuši 77 gadi, bet kauja par šo statuju notiek vēl joprojām.

Nav iespaidīgākas kara trofejas par smago bronzas statuju, kas reiz rotāja Graf Spee kuģi – bēdīgi slavenais vācu kaujas kuģis, kas nogrima kopā ar daudziem sabiedroto tirdzniecības kuģiem. Kad 317 kilogramus smagā bronzas statuja ar ērgli, kas uzrāpies uz milzu svastikas, noslīka Urugvajas krastos 1939.gadā, tas tika uzskatīts par pazudušu uz visiem laikiem. Kad 2006.gadā kāds vietējais biznesmenis vārdā Alfredo Etchegaray to izcēla no ūdens dzīlēm, nevienam īsti nebija skaidrības, ko ar šo milzu statuju darīt.

Jau minētajā 1939.gada decembrī vācu kara kuģis Admiral Graf Spee cīnījās ar sabiedroto kuģiem pie Urugvajas krasta. Stipri bojātais kuģis pēc smagās cīņas tika ierauts pie Urugvajas ostas un nogrima. Septiņdesmit piecus gadus vēlāk Urugvajas valdības rokās nonāca gabaliņi no kuģa vraka, pamudinot debates par to, ko iesākt ar šo nacistu artefaktu.

Uzkrītošais Trešā Reiha bronzas simbols, kas ir gandrīz trīs metrus plats, gulēja uz kuģa borta. Vienīgā šāda veida statuja tika novērota uz karakuģa Bismarck, kas tika nogremdēts Ziemeļatlantijā 1941.gadā.

Pēc sniegtās informācijas ir zināms, ka kuģa Graf Spee vraka glābšana norisinājās 30 gadus un izmaksāja aptuveni 5 miljonus dolāru. Valsts valdība šim biznesmenim piešķīra 50% īpašumtiesību uz statuju, otru pusi paturot sev. Alfredo Etchegaray ļoti cer atgūt savus ieguldījumus, pārdodot šo nacistu statuju, taču izskatās, ka Urugvajas valdība to nevēlas darīt. Urugvajai var būt īpaši neomulīgi par šīs nacistu statujas atrašanos valstī, jo kā zināms, daudzi nacistu kara noziedznieki aizbēga uz Dienvidameriku pēc kara beigām.

Biznesmenis Etchegaray tic, ka viņa valsts ir zem Vācijas spiediena, lai šo strīdīgo statuju turētu prom no cilvēku acīm. “Kāpēc tas netiek izrādīts publiski pienācīgā veidā, protams, ar vēsturisku izskaidrojumu?” viņš apgalvoja intervijā ar Global Post. “Ja valdība vēlas apglabāt statuju, tad viņiem ir visas tiesības to darīt, bet arī man ir tiesības saņemt 50% no naudas par to”, atzīst Etchegaray.

Montevideo mākslas tirgotājs Jose Enrique Gomensoro cer pārdot biznesmeņa akcijas, kuras, viņaprāt, ir aptuveni 15 miljonus dolāru vērtas. Viņš esot jau saņēmis dažus piedāvājumus. Tāpat viņš intervijā ar Global Post apstiprināja, ka pircēju atrast nebūs problēma: “Ir ļoti grūti pateikt, cik daudz naudas tas varētu atnest. Tas viss ir atkarīgs no kolekcionāra vēlmēm un kaprīzēm un no tā, cik ļoti viņi vēlas šo artefaktu”.

William Rey Ashfield, bijušais Valsts mantojuma komisijas vadītājs, domā, ka 15 miljoni dolāri ir pārāk augsta cena, taču atzīst šīs statujas unikālo vērtību: “Tas muzejam varētu būt ļoti labs piesaistes objekts”. “Vācija šobrīd ir nomaļus. Ja kaut kas notiek, problēma ir tā, ka viņi nevēlas tikt iesaistīti, lai gan viņi būtu norūpējušies, ja šī statuja nonāktu kāda privātā pircēja rokās, kas to izmantotu, piemēram, Trešā Reiha slavināšanai”, viņš piebilst.

Urugvaja un citas Latīņamerikas valstis kā Argentīna un Brazīlija kļuva par mājām daudziem nacistu kara noziedzniekiem.

Līdz galīgā lēmuma sniegšanai statuja pašlaik tiek glabāta Urugvajas flotes noliktavā.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube