Platformā “manabalss.lv” iesniegta iniciatīva, aicinot samazināt tabakas izstrādājumu reklāmas iespējas, aizliedzot atšķirības zīmes uz cigarešu paciņām,  informēja iniciatīvas autors Kaspars Vanags.

Viņš norādīja, ka uzrakstiem uz visu ražotāju cigarešu paciņām vajadzētu būt rakstītiem ar viena veida un izmēra burtiem, bez citām atšķirības zīmēm, kā arī nedrīkstētu būt izceltas preču zīmes jeb logo.

Ja visas paciņas kļūs vienādas, tad cigarešu ražotājiem zudīs iespēja savstarpējā konkurencē mēģināt pievērst uzmanību tieši savai paciņai, pauda iniciatīvas autors. Viņš atzīmēja, ka, reklamējot tabakas izstrādājumus, ražotāji sacenšas par it kā tikai smēķētāju uzmanību, taču kvalitatīva reklāma piesaista arī nesmēķētāju uzmanību, un izstrādājuma noformējums ir spēcīgs instruments smēķētāju auditorijas palielināšanai.

Pēc Vanaga teiktā, līdzīga prakse tiek piekopta arī Francijā un Īrijā. Savukārt Lielbritānijā, kur tabakas ražotāju nosaukums būs vienotā fontā, brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgo ietekmi uz veselību noklās 60% no iepakojuma, turklāt neatkarīgi no ražotājiem visas cigarešu paciņas būs vienā krāsā – “Pantone 448 C opaque couché” -, kas pēc vairākām mārketinga izpētēm atzīta par pasaules neglītāko krāsu.

Eiropas Komisijas apkopotā statistika liecina, ka aptuveni 50% smēķētāju pāragri šķiras no dzīves, tas ir vidēji par 14 gadiem ātrāk. Vanags norāda, ka tabakas lietošana Eiropas Savienībā (ES), tostarp Latvijā, ir būtiskākais priekšlaicīgas nāves cēlonis, jo smēķētāji cieš no sliktas veselības un tā rada vairāk problēmu nekā alkohols, narkotikas, augsts asinsspiediens, liekais svars vai augsts holesterīna līmenis. 26% ES iedzīvotāju smēķē, bet no 15 – 24 gadus vecajiem jauniešiem smēķē ceturtā daļa.

Iniciatīvas iesniedzēji norādīja, ka smēķēšana rada ne tikai veselības problēmas, bet nereti ir iemesls katastrofām, jo ES Baltajā grāmatā teikts, ka trešo daļu no visiem ugunsgrēkiem izraisa smēķēšana, puse no dzīvi sadegušajiem cilvēkiem ir smēķētāji, kas ugunsgrēku paši piesmēķējuši vai aizmiguši ar degošu cigareti. Smēķēšanas izraisītos ugunsgrēkos sadegot arī mazi bērni. Tāpat arī vairāk nekā pusi no meža ugunsgrēkiem izraisot nomesta cigarete.

Informācija : BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube