Vecāki pārliecinoši atbalsta seksuālās izglītības iekļaušanu skolas mācību programmā un uzskata, ka tas ir efektīvs veids, lai pasargātu bērnus no negribētas un nevēlamas seksuālas pieredzes, kā arī samazinātu abortu skaitu, seksuāli transmisīvo slimību un HIV izplatību, aģentūru BNS par aptaujas rezultātiem informēja biedrība “Papardes zieds”.

Saasinoties diskusijām sabiedrībā par tikumības vadlīniju izstrādi un ieviešanu, arvien biežāk skolotāji izvairoties runāt par seksualitāti un citām jutīgām tēmām. Nesaņemot atbildes uz saviem jautājumiem skolā vai no vecākiem, bērni tās meklē internetā, kur saskaras ar vecumam neatbilstošu informāciju, ceturtdien, iepazīstinot ar aptaujas rezultātiem, uzsvēra biedrības pārstāvji.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs “SKDS” sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pētniekiem veica pētījumu par vecāku uzskatiem, attieksmi un kompetencēm saistībā ar bērnu seksuālo audzināšanu.

“Apsveicami, ka liela daļa vecāku pauž gatavību un pārliecību par savām spējām runāt ar saviem bērniem par viņus interesējošiem jautājumiem par seksualitāti. Vienlaikus vecāki uzsver, ka dzimumaudzināšanu ir jāveic īpaši apmācītiem skolotājiem. Šī pētījuma ietvaros noskaidrots, ka vecāku zināšanas par vairākām tēmām nav pietiekamas,” komentēja LU Psiholoģijas nodaļas docente Ieva Stokenberga.

Vislabākās zināšanas vecākiem ir par seksuālās pārneses infekcijām. Piemēram, to, ka HIV infekcijai nav specifisku simptomu, un pēc cilvēka izskata nevar noteikt, ka viņš ir inficējies, zina teju 90% vecāku. Arī to, ka no šīm infekcijām sevi var pasargāt, lietojot prezervatīvu un izvēloties monogāmas attiecības, zina vairāk kā 80% vecāku.

“Taču liela neskaidrība joprojām valda par citiem seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem. Piemēram, tikai trešā daļa vecāku uzrāda pārliecinošas zināšanas par jautājumiem, kas saistīti ar sievietes menstruālo ciklu. Teju 40% vecāku joprojām uzskata, ka masturbēšana ir kaitīga veselībai. Un tikai piektā daļa vecāku zina nosacījumus, pie kādiem Latvijā pusaudzis var apmeklēt ginekologu vai urologu,” teica RSU docente Anda Ķīvīte. Arī nepilngadīgi jaunieši no 14 gadu vecuma šos speciālistus var apmeklēt bez vecāku klātbūtnes un drīkst pieņemt lēmumus par savu veselību.

“Papardes zieds” ir izveidojusi materiālu vecākiem “Pajautā tētim un/vai mammai” starptautiskā projekta “ASK. Pajautā mammai/ pajautā tētim. Vecāki kā galvenie padomdevēji jeb kā ģimenē runāt par seksualitāti un savstarpējo attiecību jautājumiem” ietvaros.

Informācija : BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube