“Cilvēkiem ir jāārstējas arī līdz nākamajam gadam, bet kvotas beigsies jau augustā vai septembrī”, norādīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas priekšsēdētāja Sarmīte Veide.

“Ir saprotams, ka ir Valdības rīcības plāns, kurā ir noteikti risinājumi situācijai pa laikiem. 2017.gadā būšot finansējums, 2018.gadā būšot jauna finanšu sistēma. Tas viss ir uz nākotni, bet mēs prasām šodien. Līdz pat nākamajam gadam cilvēkiem jāizmeklējas un jāārstējas, jāatgūst sava veselība. Ir jābūt tūlītējam plānam, kā mums izdzīvot šo pusgadu. Mēs esam iedevuši (veselības) ministram [Guntim Belēvičam (ZZS)] trīs nedēļas laika vēlreiz padomāt, vai viņam ir plāns, kā šobrīd risināt situāciju,” pauda Veide.

Viņa uzsvēra neziņu par to, kas notiks, kad augustā un septembrī lielākajai daļai medicīnisko izmeklējumu beigsies kvotas. “Kas notiks ar pacientiem? Ministram ir jābūt redzējumam un plānam, kā nodrošināt pacientiem pakalpojuma pieejamību līdz gada beigām. Ja tāda plāna nav, tad [Belēvičam] jāiet prom, un jānāk citam politiķim, kuram ir šis redzējums un plāns,” pavēstīja Veide.

Viņa arī uzsvēra, ka pirmajai iniciatīvai ir jānāk no veselības ministra – ja viņam nav redzējums, tad tāds nebūs arī ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS). LĢĀA jau pusgadu prasa risinājumu veselības aprūpes problēmām, bet nav saņēmuši atbildi, tāpēc 20.jūnijs ir pēdējais termiņš, ko dod Belēvičam, un pēc tam pieprasīs viņa demisiju. Ģimenes ārsti nevar gaidīt jaunos plānus nākamajiem gadiem, jo nav skaidrības, kas notiks šodien un nākammēnes.

LĢĀA ir gatavi izskatīt jebkādus plānus, kaut vai uz nākotni vērstus, bet būtiski, ka tajā jābūt gan finansējumam, gan redzējumam. Problēmu risināšanai ministram ir jāpārskata iekšējie resursi, cilvēku resursi un noslogotība.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka LĢĀA otrdien rīkoja piketu pie Ministru kabineta, lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, ka veselības aprūpes budžets “ir katastrofāls”. “Būtībā mēs šeit [piketā] esam par saviem pacientiem, par to, ka pacienti nevar tikt pie izmeklējumiem. Cik mēs esam ar ministru runājuši, mēs dzirdam tikai, ka šogad finansējums nebūs. Nākamgad vai pat 2018.gadā sola, ka būs jauni finansēšanas noteikumi un tad problēmas tiks atrisināts. Pacientiem vajag tagad, tāpēc nevar vairs gaidīt,” aģentūrai BNS sacīja Veide.

LĢĀA Belēvičam deva trīs nedēļas laika, lai nāktu klajā ar plānu veselības aprūpes jautājumu risināšanā. Par tālāko rīcību ģimenes ārsti lems LĢĀA valdes sēdē, bet, ja situācija neuzlabosies, pieprasīs veselības ministra demisiju.

Jau ziņots, ka Kučinskis norādījis, ka Valdības rīcības plāna ietvaros ir paredzētas konkrētas darbības veselības nozarē, un rīkoties ārpus tā nav pamata, jo ātru risinājumu nozares sakārtošanai nav. “Veselības nozares nākotne pašlaik ir atkarīga no tā, kā Belēvičs veiks rīcības plānā paredzētās darbības, taču ātra risinājuma, kas atbilstu piketā prasītajam – divu trīs nedēļu laikā rast risinājumu, valdībai nav,” norādīja premjers.

Informācija : BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube