Latvija un Irāna varētu sadarboties dažādās jomās – uzņēmējdarbības, lauksaimniecības, banku un citās nozarēs -, pēc savstarpējās tikšanās apliecināja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Vienotība”) un Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarīfs.

Irānas ārlietu ministrs pastāstīja, ka kopš Eiropas Savienības (ES) ekonomisko sankciju atcelšanas pret Irānu ir novērojama liela interese par sadarbības iespējām. Viņš apliecināja, ka sadarbībai ar Latviju būtu savstarpēji papildinošs efekts un no savstarpējās sadarbības ieguvumu justu abu valstu iedzīvotāji.

Ministrs arī norādīja uz gandarījumu par to, ka vairāki ES pārstāvji dodas vizītēs uz Irānu un pašlaik notiek diskusijas par ES pārstāvniecības atvēršanu Irānā. Zarīfs arī atgādināja, ka nav aizmirsis to, ka Rinkēvičs bija viens no pirmajiem ES ministriem, kas devās vizītē uz Irānu.

Rinkēvičs pēc saprašanās memoranda par divpusējām konsultācijām parakstīšanas pauda, ka Latvijas un Irānas attiecības attīstās dinamiski. Viņš arī atgādināja, ka Irāna nekad nav atzinusi Latvijas okupāciju. Rinkēvičs norādīja, ka jau pirms diviem gadiem vizītē Irānā runāja par ES un Irānas attiecību uzlabošanu.

“Esam vienojušies par vairākiem soļiem divpusējo attiecību uzlabošanā,” norādīja Rinkēvičs. Viņš arī uzsvēra, ka notiek darbs pie līguma, kas nodrošinātu izvairīšanos no dubulto nodokļu piemērošanas uzņēmumiem, kas sadarbojas.

Tikšanās laikā ar ministru pārrunāta goda konsula tīkla izveide, kā arī iespējamās abu valstu augstāko amatpersonu – prezidentu – vizītes abās valstīs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka vēsturiskā vizītē Latvijā ieradies Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavāds Zarīfs. Viņš Latvijā ieradies kopā ar vairāk nekā 60 lielāko Irānas uzņēmumu vadītāju, kuri pārstāv kokrūpniecības, metālapstrādes, naftas pārstrādes, mašīnbūves, transporta un loģistikas, ieguves rūpniecības, plastmasas ražošanas, finanšu un banku sektora, veselības aprūpes, pārtikas, lauksaimniecības, IT un citas jomas.

Informācija : BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube