Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube piektdien tiksies ar karavīriem, kuri jau tuvākajā laikā dosies veikt dienesta pienākumus NATO apmācības operācijā “Resolute Support” un Eiropas Savienības (ES) jūras operācijā Vidusjūras reģionā “Eunavfor Med/Sophia”, aģentūru BNS informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Rotācijas kārtā dalībai apmācības operācijā “Resolute Support” Afganistānā tiek nosūtīti 24 Latvijas karavīri, savukārt jūras operācijas “Eunavfor Med/Sophia” štābam Itālijā tiek piekomandēts viens Latvijas karavīrs.

Tradicionāli svinīgajā pavadīšanas ceremonijā karavīri no aizsardzības nozares vadības saņems ceļamaizi – Latvijas karogu un rudzu maizes klaipu, norāda AM.

NATO apmācības operācija “Resolute Support”, kurā piedalās arī Latvija, darbību sāka 2015.gada 1.janvārī. 2013.gada vidū NATO vadītie Starptautiskie drošības atbalsta spēki (ISAF) atbildību par drošību visā valstī nodeva Afganistānas nacionālajiem drošības spēkiem. Latvijas karavīri “Resolute Support” operācijas ietvaros, izvietoti Marmalas bāzē Mazarišarīfā, Kabulā un Bagramā, kur ieņem padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus, apmācot un sniedzot atbalstu Afganistānas armijai.

Apmācību jomā Latvijas karavīri atbalsta Afganistānas Nacionālās armijas 209.korpusa štābu un Inženieru skolu un kā padomdevēji darbojas arī alianses apmācības spēku izveidotajā Reģionālajā apvienotajā vadības un koordinācijas centrā, kas nodarbojas ar Afganistānas drošības spēku apmācības koordināciju un informācijas apmaiņu Ziemeļu reģionā, kurā vadošā valsts ir Vācija. Latvija nodrošina arī militāro policistu dalību Daudznacionālajā Militārās policijas rotā, kā arī gaisa atbalsta kontrolieru grupu Ātrās reaģēšanas rotā.

ES militārās jūras operācijas “Eunavfor Med/Sophia” plānošana tika uzsākta ar Eiropas Savienības Padomes 2015.gada 18.maija lēmumu, lai sagrautu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu peļņas gūšanas modeli Vidusjūras reģionā Operācijas darbība tika sākta 2015.gada 22.jūnijā Latvija, nosūtot bruņoto spēku virsnieku dienestam operācijas štābā, viena no pirmajām ES dalībvalstīm iesaistījās šajā ES operācijā. “Eunavfor Med/Sophia” operācijas štābs atrodas Romā, Itālijā.

Šobrīd Latvija dažādos apmēros piedalās ES pretpirātisma operācijā “Atalanta”, ES Apmācības misijā Mali, NATO apmācības operācijā “Resolute Support” Afganistānā un ES jūras operācijā Vidusjūras reģionā “Eunavfor Med/Sophia”.

Svinīgajā pavadīšanas ceremonija notiks piektdien, 3.jūnijā, plkst.12 Aizsardzības ministrijā.

Informācija : BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube