Kalnciema kvartāla galerijā no 13.jūnija līdz 27.jūnijam būs skatāma Talitas Vālodzes personālizstāde “Mainīgais”, kurā būs apskatāmas jaunās mākslinieces diplomdarba gleznas, kas tapušas ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu.

11887076_797844713679508_469851060_n

Vālodzes mākslā liela nozīme ir dabai, tā var būt jau eksistējoša vai pašradīta situācija, kas tiek interpretēta savā veidā. Viņa cenšas iet tālāk par ierastu ainavu vai kluso dabu, tādā ziņā, kā to esam pieraduši redzēt visā garajā mākslas vēstures griezumā, informēja Kalnciema kvartāla pārstāve Una Meiberga.

Māksliniece atkāpjas no konkrētiem tēliem vai konkrētas, ierobežotas telpas attēlošanas, svarīgāka ir bezgalības ilūzijas radīšana un paceltais skats no augstāka, attālināta punkta. Materiāla virsma tiek uztverta kā pietiekoši pašizsakoša. Skats uz to vērsts tieši no augšas. Cilvēks, kurš no savām pozīcijām vēro lietas sev apkārt, bieži vien nepievēršas tam, kas atrodas tieši zem viņa kājām.

Darbu pamatā ir autores pētījumi par pelējumu, kuru viņa pati audzēja uz piena produktiem, speciāli izveidotā noslēgtā plaknē, kā arī netīrs un piedrazots pavasara ledus. Tā ierosināta, Vālodze radīja ogles zīmējumus un gleznas, pārvēršot šīs, cilvēku apziņā noslāņojušās kā pretīgas, netīras un atbaidošas, lietas estetizētā plaknē, ko vizuālās informācijas saņēmējs pēkšņi sāk uzskatīt par, nebaidīšos teikt, pat kaut ko skaistu.

12783298_1178270102213906_1634249811_n

Arī izmantotais materiāls – papīrs un ogle – parāda atteikšanos no pierastās glezniecības tās tiešajā nozīmē, tomēr tie tiek lietoti gleznieciskā veidā, tādējādi izpludinot ierastās, vēsturiskās robežas.

Vālodze dzimusi Saldū 1993.gadā, mācījusies Saldus 1.vidusskolā. Pašlaik jaunā māksliniece noslēgusi bakalaura programmas studijas Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības apakšnozarē. Līdz šim Talita piedalījusies vairākās grupu izstādēs un aizvadījusi jau divas personālizstādes. 2012.gadā māksliniece ieguvusi Indriķa Zeberiņa prēmiju, bet 2014.gadā mecenātes Ināras Teterevas stipendiju mākslā.

Informācija : BNS

Publicitātes bildes

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube