“Vienotībā” ir saspringta cīņa par katru balsi, lai ko arī viņi neteiktu, dienu pirms gaidāmā partijas ārkārtas kongresa, kurā vēlēs jaunu partijas vadītāju,  sacīja politologs Filips Rajevskis.

“Par iznākumu ir grūti spriest, jo to vēlē nevis sabiedrība, bet gan šaurs personu loks. Ja partija pati par sevi ir šaura grupa ar 2500 partijas biedriem, tad kongresā priekšsēdētāju ievēlēs tikai 500 no šīs šaurās grupas. Ir ļoti liela nozīme tam, kas būs šie delegāti. Jāskatās vairāk pēc reģionu nodaļu paziņojumiem, citām detaļām, kas parāda to patieso cīņu. Tās ir tādas lietas, kas parāda to, ka ir saspringta cīņa par katru balsi, lai ko arī viņi neteiktu,” komentēja Rajevskis.

Viņš vērtē, ka partijas rīkotās debates, kurā abi kandidāti – Edvards Smiltēns un Andris Piebalgs – izklāstīja savu redzējumu, noteikti var ietekmēt biedru balsojumu.

“Manuprāt, debates ļoti nozīmīgi pacēla Smiltēna iespējas. Piebalgu mēs kā politiķi zinām jau no ’90. gadiem, taču Smiltēns ir jauns, viņš pa to partijas iekšējo hierarhiju ir dzīvojies, bet mēs noteikti nevaram teikt, ka viņš ir Latvijas politiķu topā, ko visi zina un par kuru visiem ir viedoklis. Debates iedeva ļoti nopietnu ieguldījumu viņa tēlam gan partijas iekšienē, gan arī ārpus partijas. Viņam noteikti bija grūti konkurēt ar Piebalgu, bet debates noteikti nostrādāja viņam par labu,” vērtē eksperts.

Abi partijas priekšsēdētāja kandidāti ir minējuši, ka debates ir bijušas ar mērķi parādīt partijas vērtības un demokrātiju, savukārt partijas reitings šo debašu laikā nav audzis. Iespējams, ka to ietekmē arī kandidātu paustās idejas, pauda politologs.

“Ja skatās no vēlētāja viedokļa, nevis no biedra skatpunkta, vairāki izteikumi ir bijuši diskutabli, piemēram, Piebalga teiktais par nodokļiem un obligāto militāro dienestu, un daudzi vēlētāji nav gatavi tam, ka atkal “Vienotība” nāk pie varas un rausta nodokļu sistēmu. Garām debatēm ir tāda specifika, ka nav iespējams noslēpt savu patieso seju, patiesos nolūkus. Debašu cikls bija garš, un agrāk vai vēlāk var ieraudzīt patiesās vērtības gan kandidātiem, gan partijai,” viņš izteicās.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka sestdien, 4.jūnijā notiks partijas ārkārtas kongress. To sasaukt ātrāk par iepriekš lemto oktobri, aicināja partijas reģionālās nodaļas.

Partijas priekšsēdētāja amatam ir divi kandidāti – bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs un partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns. Pašreizējā partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uz priekšsēdētājas amatu atkārtoti nekandidēs, taču kandidēs uz valdes locekļa amatu. Trešdien Rīgā noslēdzās abu kandidātu publiskās debates, kas norisinājās kopumā piecās Latvijas vietās.

Jau ziņots, ka “Vienotība” jaunākajos centra SKDS publicētajos partiju reitingos maijā ieņem ceturto vietu ar 5,4% vēlētāju atbalstu. Savukārt pēc “Latvijas Faktu” aptaujas par “Vienotību” balsotu 4,1%.

Informācija : BNS

Publicitātes bilde

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube