Valdība otrdiena atbalstīja Kultūras informācijas sistēmu centra projekta “Izglītotāji un inovatori bibliotēkās” īstenošanu, uzņemoties papildu valsts budžeta ilgtermiņa saistības 51 176 eiro apmērā.

Kultūras ministrija (KM) informatīvajā ziņojumā bija norādījusi, ka, lai gan priekšfinansējumu 51 176 eiro apmērā pēc projekta īstenošanas varēs atgūt, ministrijai nav brīvu līdzekļu, ko piešķirt Kultūras informācijas sistēmu centram.Starptautiskajam projektam šogad nepieciešami 23 820 eiro, nākamgad – 15 856 eiro un 2018.gadā – 11 500 eiro. Valdība norādījusi, ka finansējumu KM varēs prasīt Finanšu ministrijas programmā “Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai”.

Projektu Kultūras informācijas sistēmu centrs īsteno sadarbībā ar Informācijas Sabiedrības attīstības fondu Polijā, Lietuvas Nacionālo bibliotēku, Oplanne pašvaldību Norvēģijā, kā arī Lasīšanas un rakstīšanas veicināšanas fondu Nīderlandē un Beļģijā.

Projekta “Izglītotāji un inovatori bibliotēkās” mērķis ir izveidot unikālu pieaugušo izglītību atbalstošu sistēmu. Īpaši nozīmīga tā varētu būt cilvēkiem, kuri dzīvo reģionos ar ierobežotu piekļuvi mūžizglītības programmām un kultūras dzīvei, kā arī tām iedzīvotāju grupām, kurām draud sociālā atstumtība, piemēram, bezdarbnieki, imigranti, vecāka gadagājuma cilvēki vai invalīdi.

Projekta īstenotāji plāno veikt līdz šim nebijušu pētījumu par mērķauditorijas – gala lietotāju, bibliotekāru un citu kultūras iestāžu darbinieku – vajadzībām, dažādiem mācību eksperimentiem, pieredzi un sasniegumiem Eiropas bibliotēkās, īpaši pētot projekta dalībvalstis. Plānots, ka pētījuma rezultāti sniegs detalizētu informāciju par kultūras nozares attīstību nacionālā un Eiropas Savienības līmenī.

Pamatojoties uz pētījumā iegūtajiem datiem, projekta kopējo ietvaru un noteiktajiem speciālistu un nozaru attīstības virzieniem, paredzēts izstrādāt mācību programmu un materiālus, kas varēs tikt izmantoti vietējo sabiedrības izglītotāju kompetences palielināšanai. Projekta īstenotāji vēlas, lai bibliotekāri, kā arī citi kultūras un atmiņas institūciju speciālisti vietējo kopienu iedzīvotājiem palīdzēt uzlabot viņu pamata un starpnozaru prasmes, jo īpaši sociālās un pilsoniskās kompetences, pašiniciatīvu un uzņēmējdarbību, kā arī izpratni par kultūru un tās izpausmēm.

Projekta īstenošanas termiņš ir līdz 2018.gada 31.augustam. Tas atbalstīts Eiropas Savienības izglītības, mācību, jaunatnes un sporta programmas “Erasmus+ aktivitātes KA2 organizāciju sadarbības veicināšana un labās prakses piemēru pārņemšana Stratēģiskās partnerības pieaugušo izglītībā”.

Informācija : BNS

Publicitātes Bilde

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube