Jaunais izglītības standarts varētu paredzēt, ka 12.klašu skolēni mācību gada laikā apgūst tikai četrus mācību priekšmetus, Saeimas komisijas sēdē informēja Valsts Izglītības satura centra (VISC) vadītājs Guntars Catlaks.

Catlaks norādīja, ka šobrīd VISC uzsāk kompetencēs balstītā izglītības satura pieejas izstrāde, kas paredzētu arī jaunu Vidusskolas noslēguma pārbaudījumu sistēmu. “Būtu jāgroza esošā centralizēto eksāmenu sistēma, tieši domājot par pēdējiem vidusskolas gadiem. Dažkārt par daudz cenšas visus vidusskolas beidzējus pārbaudīt visā,” pauda VISC vadītājs.

“Šī brīža eksāmenu modelis darbojās jau vairāk nekā desmit gadus, bet iespējams vidusskolu beidzēji tiek par daudz pārbaudīti ļoti plašā zināšanu prasmju spektrā. Vidusskola ir domāta, lai gatavotos tālākām studijām augstākajā izglītībā un studenti iespējams nav pietiekami sagatavoti savēm izvēlētajām studijām, tāpēc mēs raugāmies uz iespēju, lai vidusskolas pēdējā gadā liktu skolēniem izvēlēties, piemēram, četrus priekšmetus, ko viņi apgūtu padziļinātāk, pilnīgāk, konkrētāk, atbrīvojoties no visas pārējās eksāmenu slodzes, un šajos priekšmetos arī kārtotu gala pārbaudījumus,” norādīja Catlaks.

VISC apsver iespēju pēdējā vidusskolas gadā likt skolēniem izvēlēties četrus vai piecus mācību priekšmetus, kurus apgūtu padziļināti. Šajos eksāmenos skolēni arī kārtotu gala eksāmenu. “Šobrīd tas ir atvērts jautājums, cik ļoti ierobežot skolēnus apgūstamo priekšmetu izvēlē. Nav izlemts, vai kādam no tiem obligāti būtu jābūt STEM nozarē,” pavēstīja Catlaks.

Šī sistēma neatceltu skolēnu vispārējo zināšanu pārbaudi, jo eksāmenus matemātikā, latviešu valodā un iespējams arī dabaszinībās skolēni kārtotu 11.klasē, kad skolēni pabeigtu apgūt vidusskolas pamatkursu.

Jaunā satura izstrāde un ieviešana ir paredzēta pakāpeniski no 2018.mācību gada. Sākotnēji to ieviestu 1.-4.klasēs un pirmskolā, tāpēc paietu vairāki gadi, kamēr skolēni, kuri uzsāktu mācīties pēc jaunā satura, nonāktu attiecīgi 10., 11. un 12.klasēs. Jaunā satura izstrāde rezultēsies jaunā eksaminācijas sistēmā aptuveni uz 2020.gadu, norādīja Catlaks.

Jau ziņots, ka VISC vasarā plāno veidot ekspertu grupas jaunā izglītības standarta izstrādei. Izglītības satura reformas plānots sākt 2018.gadā.

Tāpat ziņots, ka šogad notika pilotprojekta eksāmens, lai lemtu par obligātā centralizētā eksāmena dabaszinībās ieviešanu. Eksāmena vidējie rezultāti valstī dabaszinībās ir 47,45%, fizikā – 34,88% un ķīmijā – 47,23%.

Informācija : BNS

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube