Šodien, 8.maijā, Kronvalda parkā tika atklāta unikāla interaktīvā strūklaka, kuru ar pirkstu kustībām var “diriģēt” jebkurš garāmgājējs, mainot strūklakas plūsmu un spiedienu, pat nepieskaroties tai.

Interaktīvās strūklakas atklāšanā piedalījās arī Rīgas Domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks. “Mēs, bez šaubām, tiekam kritizēti, ka varam darīt vēl labāk, kā darām šobrīd, tomēr šīs mazās lietas padara Rīgu skaistāku. Galvaspilsētā kopā ir 12 strūklakas, viena no tām šodien iegūs jaunu veidolu, no jauna piedzims,” saka Ameriks.

Idejas autors un programmētājs ir Mārtiņš Dāboliņš, kurš par savu ideju sacīja: “Latvija ir ļoti maza valsts, bet pilna ar skaistām un radošām idejām. Paldies, ka noticējāt šai idejai un piedalījāties tās realizēšanā.”

Atjaunotā Rīgā lielākā strūklaka Rīgas Kongresu namam pieguļošajā Kronvalda parkā ir pirmais ABLV Charitable Foundation īstenotais pilsētas centra labiekārtošanas objekts, un nākamajos gados tam pievienosies vēl citi. “Strūklaka ir pirmais šāda veida interaktīvais risinājums Eiropā. Bez vēsturiskām pievilcībām mūsdienu pilsētvidē jābūt arī jaunām arhitektoniskām vietām, kas rada dzīvīgumu un prieku. Tāpēc aicinu cilvēkus izstrādāt un pieteikt savas idejas mūsu fondam, lai kopā rūpētos par Rīgu, iepriecinātu sevi un tās viesus,” stāsta ABLV Charitable Foundation valdes priekšsēdētāja Zanda Zilgalve.

Notikumā, kurā bija sapulcējušies vairāk nekā 100 bērnu no Rīgas centra bērnudārziem un skolēnu vasaras nometnēm, strūklakas interaktīvā risinājuma autori, multimediju laboratorijas Connection Codes līdzdibinātāji Kristaps Banga un Mārtiņš Dāboliņš atklāj: “Strūklaku jomā pasaulē pēdējos piecus gadus tehnoloģiju ziņā nav noticis progress, taču tagad Latvijā esam radījuši inovāciju. Tas nozīmē renesansi gan strūklakām, gan vietai, kur tā atrodas.”

Viena no ABLV Charitable Foundation atbalsta jomām ir “Pilsētvide”, kuras mērķis ir sekmēt vides labiekārtošanu, sabiedrībai nozīmīgu būvprojektu veidošanu un tiem pieguļošo teritoriju ierīkošanu, veicinot estētiskas un drošas vides attīstību. Īpaša uzmanība tiek pievērsta tam, lai, radot jaunu, tiek saglabāts esošais kultūras mantojums.

Šī ir Latvijas lielākā strūklaka, kas sevī ietver 120 ūdens strūklas ar 10 milimetru diametru un centrālo strūklu 75 milimetru diametrā, kuras maksimālais augstums ir 5 metri. Tumsā strūklaka spēj radīt 7 atšķirīgus krāsu toņus.

 

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube