Fiziskie vingrinājumi palīdz mums uzturēt sevi labā formā un organismu – tonusā. Taču tas nav vienīgais iemesls, kāpēc sportam ir svarīga loma tavā dzīvē. Ilgus gadus veikti pētījumi pierādījuši, ka fiziskas nodarbes atstāj pozitīvu ietekmi uz cilvēka kognitīvajām spējām. Lūk, 5 fiziskie vingrinājumi, kas nodarbinās tavas smadzenes un, pavisam iespējams, palīdzēs tev kļūt pat nedaudz gudrākam.

Garo distanču skrējiens skrējiens

Par labāko aktivitāti tiek uzskatīts garo distanču skrējiens. Zinātnieki veica eksperimentālu pētījumu ar aptuveni diviem tūkstošiem dalībnieku 2 gadu garumā. Izrādījās, ka tie, kuri izvēlējās garākus skrējienus, daudz labāk spēj tikt galā ar stresu un garīgiem pārbaudījumiem.

Intervāla treniņš

Vēl viens veids, kā likt smadzenēm strādāt – intervāla treniņi. Šādi treniņi liks nervu sistēmai saprast, ka jāspēj ātri pielāgoties dažādām situācijām. Rezultātā palielinās reakcijas ātrums un pieaug smadzeņu spēja risināt jaunas problēmas.

Svarcelšana

Vienīgais ieteicamais smadzeņu vingrinājums, kur nepieciešams izmantot svarus. Svarcelšana ir nopietna slodze uz nervu sistēmu. Tomēr šo vingrinājumu nav ieteicams darīt vairāk par pāris reizēm nedēļā, jo tas varot izraisīt stresu. Bet ar atbilstošu pieeju tā var būt lieliska iespēja jaunu neironu attīstībai smadzeņu šūnās, kā arī smadzenes mācās vairāk koncentrēties.

Lecamaukla

Ar lecamauklu nodarbojas ļoti daudz sportistu – no bokseriem līdz poverliftinga sportistiem. Šis vingrinājums palīdz zaudēt svaru un attīstīt ekstremitāšu koordināciju un, kā noskaidrojās pētījumos, tad arī nedaudz tiekot atjaunota smadzeņu darbība. Pirmkārt, ekstremitātes veic sinhronu darbību, un otrkārt, šis vingrinājums baro ķermeni ar skābekli, kam ir pozitīva ietekme arī uz smadzenēm.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube