Pēdējo gadu laikā Eiropa ir pierādījusi, ka spēj pieņemt izšķirošus lēmumus, ja ir nepieciešama steidzama rīcība, ceturtdien Briseles Ekonomikas forumā teica Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis.

“Mūsu uzdevums ir skaidrs – tā kā Eiropas Savienības ekonomika lēnām, bet pilnīgi noteikti atgūst spēkus, mums ir jāstiprina šī atlabšana. Šim uzdevumam ir trīs prioritātes – investīciju piesaiste, strukturālo reformu turpināšana un atbildīgas fiskālās politikas ievērošana,” sacīja Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka Eiropas monetārā savienība jau patlaban ir daudz spēcīgāka nekā dažus gadus iepriekš. “Tas ir pierādījies nesenajā Grieķijas krīzes gadījumā. Grieķijas krīze bija ļoti nopietna, taču tās ietekme uz citām eiro zonas dalībvalstīm bija ļoti neliela. Eiro zonas stabilitāte šajā gadījumā nekādā gadījumā nebija apdraudēta,” pauda Eiropas Komisijas viceprezidents.

“Tādejādi mēs esam īstenojuši nepieciešamo krīzes menedžmentu, taču darbs vēl nav padarīts. Mums ir jāvirzās tālāk, lai stiprinātu Eiropas monetāro savienību. Pēdējo gadu laikā mēs esam pierādījuši, ka Eiropa var pieņemt izšķirošus lēmumus, ja ir steidzami nepieciešama rīcība,” norādīja Dombrovskis.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ir daudz darīts, lai novērstu nepilnības Eiropas monetārajā savienībā un padarītu to daudz elastīgāku. Reaģējot uz krīzi, Eiropas Savienībā ir ieviesti daudzi pasākumi.

Par piemēru Dombrovskis minēja Eiropas Semestri un to, ka ir modernizēta uzraudzības sistēma, lai efektīvāk pārraudzītu, kā dalībvalstis īsteno fiskālo un makroekonomisko politiku. Tāpat ieviesta makroekonomiskās nevienlīdzības novēršanas sistēma, lai jau sākotnēji risinātu ekonomikas nelīdzsvarotības problēmas.

Tāpat Dombrovskis pieminēja Eiropas Stabilitātes mehānismu grūtībās nonākušajām dalībvalstīm un Banku savienību, kas nodrošina to, ka par banku kļūdām netiek maksāts ar nodokļu maksātāju naudu.

Briselē ceturtdien notiek Briseles Ekonomikas forums. Foruma paneļdiskusijā piedalīsies arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Pasākumā tiks diskutēts par strukturālajām reformām un Ekonomiskas un monetāro savienību, investīcijām kā instrumentu izaugsmei un ziņojumu par Ekonomikas un monetārās savienības paplašināšanos.

Forumā tiks apspriesti arī turpmākie Eiropas Savienības ekonomiskās pārvaldības reformas soļi.

Informācija : BNS

Publicitātes bilde

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube