Minimālās algas noteikšanai turpmāk Labklājības ministrija (LM) sadarbībā ar Ekonomikas un Finanšu ministrijām ik gadu izvērtēs ekonomisko situāciju valstī un daudzus citus rādītājus, aģentūru BNS informēja LM.

Minimālās mēneša darba algas apmēru un ieviešanas datumu saskaņos ar sociālajiem partneriem – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību un Latvijas Darba devēju konfederāciju Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Sociālās drošības apakšpadomes sēdē un NTSP, kurā pieaicinās arī Latvijas Pašvaldību savienība.

Ceturtdien izsludinātais projekts Valsts sekretāru sanāksmē paredz, ka minimālās mēneša darba algas apmēru palielinās, to noapaļot līdz veselam skaitlim, ja tas atbilst prognozētajai ekonomiskajai situācijai valstī nākamajā gadā – procentuālam produktivitātes pieaugumam visā tautsaimniecībā.

Piemēram, LM aicināja 2016.gadā palielināt minimālo mēneša darba algu līdz 367 eiro, kas procentuāli atbilst darba produktivitātes pieaugumam visā tautsaimniecībā, bet Ministru kabinetā nolēma, ka 2016.gadā minimālā mēneša darba alga ir jāpalielina līdz 370 eiro.

Tāpat plānots minimālās mēneša darba algas apmēra paaugstināšanu saistīt ar to darbinieku mēneša darba algas skalām, kuri strādā no valsts un pašvaldību budžeta finansētajās iestādēs. Tas nepieciešams, lai atbilstoši budžeta iespējām šo cilvēku algas pēc iespējas līdzvērtīgi palielinātu minimālās mēneša darba algas pieaugumam.

Valdības noteikumu projekts vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem valdībā.

Saistītās tēmas:

youtube icon
Abonēt youtube